Rana udaja u ruralnim bošnjačkim sredinama, posebno u Župi, tema je radionica koje su održane u Planjanu, Rečanu, Gornjem i Donjem Ljubinju. Organizator ove akrtivnosti je nevladina organizacija Ozon, a projekat je podržala Ambasada Kanade u Zagrebu i Kosovska civilna fondacija iz Prištine.

U okviru projekta “Rana udaja u selima podno Šar-planine”, nevladine organizacije “Ozon”, koji je podržala Ambasada Kanade u Zagrebu, u Osnovnoj školi “25. maj” u Donjem Ljubinju održana je radionica, na kojoj su prisustvovale učenice osmog i devetog razreda ove škole. 
Prema riječima predsjednika ove organizacije Seida Abazija, cilj projekta je dodatna edukacija i upoznavanje djevojaka sa izazovima i problemima sa kojima se mogu suočiti njihovom ranom udajom, fenomenom koji je veoma izražen u bošnjačkim ruralnim sredinama prizrensko-dragaškog kraja.
Učesnice radionice i njihove predavače je posjetila ambasadorica Kanade u Hrvatskoj Louise LaRocque koja je istakla da je dodatno obrazovanje žena jedan od prioriteta ambasade Kanade.
“Ovo je dobra prilika da jednim razumnim razmišljanjem budete neizostavni dio društva i da vašim obrazovanjem, znanjem i vještinama date veći doprinos izgradnji vaše zajednice”, rekla je učenicama kanadska ambasadorica . 
Predavač na ovim radionicama je nastavnica engleskog jezika Fadija Huduti, koja je na osnovu četiri održane radionice u Župi mišljenja da se o ranoj udaji veoma malo govori u porodici, te da je ova pojava još uvijek tabu tema.
Aktivisti nevladine organizacije OZON anketirali su učenice viših razreda u župskom kraju, kao i roditelje, a rezultati ove ankete će uskoro biti publikovani.