Bekim Murati

Bivši visoki funkcioner Nove demokratske stranke Bekim Murati, napustio je stranku i prešao u Demokratsku stranku Bošnjaka, članicu koalicije Vakat.

U utorak 23. decembra u sjedištu Demokratske stranke Bošnjaka, Bekimu Muratiju upriličen je svečani prijem u Predsjedništvu DSB-a, koji je uslijedio nakon napuštanja NDS-a i poslije kontakata i razgovora koje je imao sa predsjednikom DSB i aktuelnim ministrom bez portfelja Rasimom Demirijem.
Poslije predstavljanja situacije i pozdravne riječi predsjednika DSB, Rasima Demirija, gotovo svi članovi predsjedništva DSB su iskazali dobrodošlicu novom članu, poželjevši mu uspjeha i garantujući mu prostora za nastavak njegove započete plodne političke karijere.
Bekim Murati se sa svoje strane zahvalio na razumijevanju i dobrim željama, posebno istakavši da  postoji više razloga za njegovo razilaženje sa vrhom NDS-a, a kao glavni razlog je naveo to što nije imao prostora za realizaciju svojih ideja, i što, kako je naveo, “u toj stranci sve odluke donosi jedna osoba, to jest predsjednica Emilija Redžepi”.
Neki dodatni razlozi su ideološke i političke prirode, a jedan od njih je, po Muratiju, i odnos prema Republici Turskoj od strane predsjednice NDS, a takođe i forsiranje nepotrebnih sukoba sa turskom zajednicom na Kosovu.
Murati je napomenuo da je bez obzira na ponude vrha NDS koje su uslijedile u posljednje vrijeme za njegovo pozicioniranje u novoj kosovskoj vladi, kao kadra NDS, on je to odbio svjestan da neće imati slobodnog prostora da iskaže svoje sposobnosti. 
Bekim Murati je u doskorašnjoj kosovskoj Vladi obnašao dužnost službenika u Ministarstvu europskih integracija, stoji, između ostalog, u saopštenju Demokratske stranke Bošnjaka.