Ćerim Bajrami, novi bošnjački poslanik u u Parlamentu Kosova

U četvrtak, 18. decembra 2014. Ćerim Bajrami je položio zakletvu u Parlamentu Republike Kosova kao poslanik bošnjačke nacionalne zajednice sa liste koalicije "Vakat", zajedno sa još 10 drugih poslanika iz redova albanskog naroda i jednog iz turske zajednice sa liste KDTP. Oni su zauzeli mjesta poslije izbora njihovih prethodnika po broju glasova sa izbora od 8. juna na ministarskim pozicijama u novoj kosovskoj vladi.

Ćerim Bajrami je na mjestu prethodnog poslanika i sadašnjeg ministra bez portfelja u Vladi Republike Kosova, Rasima Demirija. 
Dobijanje ministarskog portfelja smatra predstavničkim pomakom bošnjačke zajednice, druge po broju nevećinske zajednice na Kosovu, poslije zapostavljanja u prethodna dva mandata vlade.
Uz zahvalnost glasačima, nada se da će uspjeti ispuniti njihova očekivanja, ali i da realizuje svoja politička obećanja data u kontekstu potrebe za nastavkom afirmacije bošnjačkih nacionalnih interesa i realnih potreba svih građana mlade države Kosovo.
Uz sve druge opšte obaveze poslanika u Parlamentu Kosova, za daljnju nadgradnju pravne države u kontekstu nastavka demokratskih procesa, uz ubrzanje Euro-Atlantskih integracija Republike Kosova, njegovi zasebni prioriteti će biti oni koje je i obećao i na minulim izborima:
- Stvaranje institucionalnog okvira za decentralizaciju i onih opština u kojima je bošnjačko stanovništvo u većini, ili onih mjesta i regija u kojima Bošnjaci čine relativno važan broj. Ovi naši potezi će biti u okviru kosovskog ustavnog, zakonskog i političkog sistema, jer je to, po mom ubjeđenju, sada jedini put da izbjegnemo protivljenje albanske većine našim zahtjevima.
- Intenzivno ćemo raditi na podizanju kvaliteta nastave na bosanskom jeziku na svim nivoima, uz prioritetno rješavanje pitanja manjka udžbenika i literature - uvozom iz BiH; rješenje pitanja nostrifikacija diploma stečenih van Kosova; traženje otvaranja i drugih smjerova na fakultetima javnih univerziteta u Prizrenu, Peći. Potenciraćemo i dalje rezervisana mjesta za studiranje Bošnjaka na albanskom, na velikoj većini smjerova koji ne postoje na bosanskom jeziku, na prištinskom i drugim javnim univerzitetima. To je dobra tekovina, koja do sada, nažalost, nije ni približno iskorišćena za Bošnjake Kosova.
- Prioritet će nam biti i zapošljavanje mladih kadrova, pogotovo u javnim institucijama, gdje je slaba zastupljenost, naročito na centralnom nivou vlasti, što je posljedica i subjektivnih propusta bošnjačke strane.
- Ohrabrivaćemo investiranje i razvoj biznisa i u one krajeve gdje žive Bošnjaci, uz intenziviranje subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje i u našim selima.
- Nastavićemo podsticanje institucionalne brige o našoj dijaspori u kontekstu opšte politike kosovske vlasti prema emigraciji, uzimajući u obzir i naše prethodno pozitivno iskustvo od tri i po godine u Ministarstvu dijaspore, uz moje osobno iskustvo kao zamjenika ministra dijaspore u prethodnoj vladi.
- Nastavaićemo podršku dosadašnjim dobrim potezima za subvencionisanje projekata u infrastrukturi u našim sredinama, uz zahtjevanje bolje kontrole uloženih sredstava i kvaliteta izvođenja i završetka radova na terenu.
- Pokrenućemo pitanje dobijanja zasebnog TV kanala na nekoliko jezika nevećinskih zajednica Kosova, među njima i na bosanskom, ili pak proširenja termina u postojećem programu na javnom servisu Radio-Televizije Kosova.
- Činićemo sve u postojećim okolnostima da poboljšamo veze sa institucijama obrazovanja i kulture i sa vladom države Bosne i Hercegovine, de fakto matice svih Bošnjaka, uz nastavak plodnih kontakata i sa Bošnjacima u regiji. Nastavićemo zahtjevanje za slobodu putovanja građana Kosova i BiH bez međusobnog viznog režima, za što odgovornost snose predstavnici jedne od triju nacionalnih struktura u državi BiH.
Da bi se ovi i drugi potrebni pomaci učinili, uzimajući u obzir sve unutrašnje i spoljašne okolnosti, od kojih mnoge ne idu u prilog bošnjačkoj zajednici, Bajrami smatra da je potrebno je da svi Bošnjaci iz političkog, nevladinog, duhovnog i medijskog sektora, svi koji sebe drže za svjesnu bošnjačku inteligenciju, pomognu koliko mogu ka ovom zajedničkom cilju.
Bajrami obećava da će sarađivati sa svima onima koji budu htjeli da koordiniranim naporima postignu što bolji položaj bošnjačke nacionalne zajednice na Kosovu.
"Kao prvo pokušat ćemo smanjiti nepotrebne tenzije između dvije političke opcije u Parlamentu Kosova koje predstavljaju Bošnjake, dakle, između dvoje većinskih poslanika Koalicije "Vakat" - moje malenkosti i gospođe Dude Balje, s jedne strane, i poslanice Nove demokratske stanke gospođe Emilije Redžepi, s druge. Također ćemo pokušati da uspostavimo potrebne kontakte i sa drugim političkim opcijama Bošnjaka koji su dio vlasti u ime Bošnjaka na lokalnim nivoima u Peći, Istoku, Prizrenu, Mitrovici i Leposaviću, s ciljem koordinaronog nastupa po svim onim pitanjima od interesa za naš narod na Kosovu", istakao je Bajrami.