Mustafa i Thaçi sa poslanicima nevećinskih zajednica

"Pregovoračkim timovima koalicije PDK-LDK smo dali do znanja da smo zainteresirani za Ministarstvo za lokalnu samoupravu. Na taj način bismo bili mnogo bliži rješenju prioritetnih zahtjeva bošnjačke zajednice za formiranje novih opština", rekao je Rasim Demiri.

Lideri Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova Hashim Thaçi i Isa Mustafa sastali su se juče u Prištini sa poslanicima nevećinskih zajednica.
Oni su poslanike informisali da će oni biti dio izvršne vlasti na Kosovu i da njihovi timovi ubrzano rade na pripremi koalicionog dogovora kako bi se što prije konstituisala Skupština Kosova i formirala vlast. 
Bošnjački poslanik ispred Koalicije Vakat Rasim Demiri, u izjavi za Radio Kosova - Program na bosanskom jeziku, je rekao da je na sastanku iznio očekivanja da će jedno ministarsko mjesto pripasti bošnjačkoj zajednici.
"S obzirom da smo poslije srpske zajednice najbrojnija zajednica na Kosovu i da smo u parlamentu zastupljeni sa tri poslanika očekujemo da će jedno ministarsko mjesto pripasti bošnjačkoj zajednici", rekao je Demiri i dodao da je takođe na sastanku spomenuo i ono što je prioritet za bošnjačku zajednicu a to je formiranje opština sa bošnjačkom većinom. 
Demiri je istakao da se na sastanku nije razgovaralo o raspodjeli ministarskih pozicija, ali da se ispred bošnjačke zajednice zalaže za dobijanje Ministarstva lokalne samouprave, ukoliko postoji mogućnost.
"Pregovoračkim timovima koalicije PDK-LDK smo dali do znanja da smo zainteresirani za Ministarstvo za lokalnu samoupravu. Na taj način bismo bili mnogo bliži rješenju prioritetnih zahtjeva bošnjačke zajednice za formiranje novih opština". 
Demiri je dodao da je unutar parlamentarne grupe "6 plus" dogovorena međusobna podrška sa predstavnicima turske zajednice u vezi raspodjele ministarskih mjesta.
Na konstitutivnoj sjednici, koja će prema očekivanjima biti održana 8. decembra, biće izabran predsjednik Skupštine Kosova, a odmah zatim i izglasati nova vlada Kosova.