Apel Vladi Kosova i MONT-u

Apel za zaustavljanje tihog elitocida bošnjačkih intelektualaca i iseljavanja Bošnjaka sa Kosova, zbog nerješenog pitanja nostrifikacije diploma uputili su Vladi Kosova i Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnologije udruženi bošnjački korpus, intelektualci, NVO-sektor i legitimni politički predstavnici u Parlamentu Kosova, Emilija Redžepi, Rasim Demiri i Duda Balje koji u cijelosti prenosimo:

APEL

Za zaustavljanje tihog elitocida bošnjačkih intelektualaca i iseljavanja Bošnjaka sa Kosova, zbog nerješenog pitanja nostrifikacije diploma
  
• Vlada  Kosova  preko  MONT-a nastavlja, bez ikakvog objašnjenja, sa neprincipijelnom politikom selektivnog traženja nostrifikacija diploma intelektualcima iz bošnjačke zajednice koji su diplome stekli u BiH i Srbiji i prijeti istjerivanjem s posla. Tokom posljednjih mjeseci ovaj akt državnih institucija poprima obrise pojave time što im se prijeti da će izgubiti radno mjesto, ukoliko u roku od 15  dana ne donesu validna dokumenta. Sa druge strane, MONT, čak i po nekoliko godina, nije dostavilo nikakav odgovor bošnjačkim intelektualcima o nostrifikaciji njihovih diploma.
• Veliki broj bošnjačkih intelektualaca koji su u radnom odnosu više od 15  godina, bez obzira na njihovu profesionalnost i stručnost, zbog ovakvog tretmana, postali  su taoci i žrtve nekakve "visoke politike". Nameće se pitanje, kako je moguće da mogu sa istim diplomama raditi u svim zemljama u okruženju i EU, a ne mogu u rodnom Kosovu. Čak i oni koji posjeduju SPARK-ov certifikat (Evropska Asocijacija Univerziteta) ne mogu se zaposliti.
• Linearno zakonsko pravo, prema našim analizama, ne važi podjednako za sve nacionalne zajednice, kada se radi o procesu nostrifikacije. Ima eksplicitnih primjera, čak i u same vladine institucije, gdje rade osobe bez nostrificiranih diploma a dolaze iz drugih zajednica. Ima i "preporuka" da se nostrifikacije de jure i ne traže. Iz pomenutih razloga, postavlja se pitanje da li pravni princip nostrifikacije važi za sve nacionalne zajednice na Kosovu ili se radi o parcijalnom principu, gdje su Bošnjaci kolateralna šteta odnosa Beograda i Prištine.
• U ovakvim teškim uslovima sa kojima se susreću Bošnjaci Kosova, elitocid, kao pokušaj eliminacije intelektualnih prvaka jedne nacije, gdje im se ugrožavaju ljudska, nacionalna, građanska i ustavna prava, lično i profesionalno dostojanstvo, jedina je definicija stanja bošnjačkih intelektualaca Kosova.
Iz pomenutih razloga, potpisnici ovog Apela, od Vlade Kosova i MONT-a, uzimajući alarmanto stanje u procesu zapošljavanja intelektualaca, koji se iz tih razloga bez svoje volje prirnorani na iseljavanje, zahtjevaju:
1. Hitno rješavanje  pitanja nostrifikacija stečenih u BiH, Srbiji i drugim zemljama, kako ne bi direktno bili odgovorni za odliv mozgova i egzodusa bošnjackih intelekiualaca ali i zajednice, uopšte.
2. Da prestanu da pokazuju "pravnu snagu" na leđa jedne etničke zajednice, koja je zajedno sa ostalima, gradila temelje državnosti i institucionalnog života, shodno Ustavu Kosova i drugim zakonskim aktima, te da bošnjačke intelektualce prestanu smatrati kolaterarnm štetom odnosa i političkih igara između Kosova i Srbije.
Od predstavnika međunarodnih subjekata, ambasada, nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, medija, tražimo da se uključe u rješavanje ovog akutog problema, jer, kao posljedica nebrige i marginalizacije ovog problema, nedjeljno u prosjeku bar jedna porodica nekog bošnjačkog intelektualca napusti Kosovo.
U potpisu,
udruženi bošnjački korpus, intelektualci, NVO-sektor i legitimni politički predstavnici u Parlamentu Kosova: Emilija Redžepi, Rasim Demiri i Duda Balje.