Zbog incidenta sa opštinskim službenikom

Incident s verbalnim uvredama koji se dogodio u prostorijama Direktorijata obrazovanja u opštini Prizren i u kojem su, između ostalih, bili umješani i dvoje poslanika Skupštine Kosova je u fazi istrage policijskih organa. Zvaničnici Regionalne policije Kosova u Prizrenu su potvrdili da je slučaj pokrenut protiv nekoliko osoba umiješanih u verbalnom incidentu, među kojima se nalaze i poslanici Koalicije VAKAT, Rasim Demiri i Duda Balje, kao i koordinator u nastavi na bosanskom jeziku u opštinskom Direktorijatu obrazovanja, Almir Saiti, koji je izjavio da je bio žrtva u ovom slučaju.

"Da, slučaj se desio 13. novembra, negdje oko 8:50 časova. Policija u Prizrenu je izašla na mjesto događaja i pokrenuta je istraga. Svi akteri ovog događaja su saslušani. Ostalo je samo da bude saslušan još jedan svjedok i slučaj će sutra ili prekosutra biti predat tužilaštvu. Zavisi od tužilaštva koje će daljne korake preduzeti", rekao je glasnogovornik Regionalne policije u Prizrenu, Hazir Berisha.
Inače, direktor Direktorijata obrazovanja u Prizrenu, Nexhat Çoçaj je potvrdio da je tog dana u Direktorijatu obrazovanja bilo verbalnog napada, uz riječi prijetnje od strane četiri osobe koje su došle u ovu instituciju: Rasim Demiri, Duda Balje, Džezair Murati i Dženita Murati. 
"Nije bilo nasilja, ali je bilo prijetnji i uvreda", rekao je Çoçaj.
Murati: Saiti se sveti mojoj kćerci po političkoj osnovi
Džezair Murati, savjetnik odlazećeg premijera Kosova Hashima Thaçija je negirao optužbe da je prijetio Almiru Saitiji, službeniku za nastavu na bosanskom jeziku u Direktorijatu obrazovanja u Prizrenu. Murati je rekao da je on tog dana bio prisutan samo u kancelariji direktora direktorijata te da nikako nije ulazio u kancelariju Almira Saitija.
"Sa tim službenikom nikada nisam razgovarao. Ali sam bio u kancelariji direktora Direktorijata obrazovanja, Nexhata Çoçaja. Saitijeve pretenzije su tendecija manipulacije javnog mnjenja i skrivanje osvete na političkoj osnovi koju vrši nad mojom kćerkom", rekao je Murati.
Koordinator u nastavi na bosanskom jeziku pri Direktorijatu obrazovanja u Prizrenu, Almir Saiti, je putem saopštenja za medije izjavio da se pomenutog dana u njegovoj kancelariji suočio sa verbalnim nasiljem od strane predsjednika Koalicije VAKAT, Džezaira Muratija i poslanika ovog političkog subjekta, Rasima Demirija i Dude Balje. Prema nejgovim riječima, incident se desio zbog jednog određenog intervjua za radno mjesto predavača engleskoj jezika, pošto je nadlježna komisija konstatovala da jedan od kandidata ispunjava kriterije za pomenuto radno mjesto, a da Dženita Murati, kćerka Džezaira Muratija, koja je radila na ovom radnom mjestu, ne ispunjava kriterijume i nema potrebne kvalifikacije.
"Incident je prijavljen organima pravosuđa i istraga je u toku", stoji u saopštenju koje je potpisao Almir Saiti.
U vezi ovog incidenta reagovali su i poslanici Rasim Demiri i Duda Balje, koji su u svom demantiju rekli da je Saiti zloupotrebio službenu dužnost i da je "niskim udarcima" pokušao da spriječi izlazak kandidatkinje Dženite Murati na intervju, tako što je sakrio njena dokumenta za aplikaciju na konkursu.
"Imajući u vidu informaciju da ona nije pozvana na intervju uputili smo se u Direktorijat obrazovanja, gdje smo konstatovali na osnovu protokola aplikacija je u skladu sa zakonom i preduzeli smo mjere da se konkurs anulira ukoliko je došlo do nepravilnosti. Nakon dobijanja ovih informacija ušli smo u kancelariju ovog službenika kako bi se informisali kako je moglo doći do ovakvog propusta i konstatovali smo, na osnovu insistiranja direktora direkorijata, da u fioci ovog službenika se nalazi validna aplikacija protokolisana za konkurs, što predsatvlja krivično djelo. Džezair Murati ovom prilikom nije bio prisutan u kancelariji ovog službenika", rekao je Demiri za list "Koha Ditore". 
On je istakao da je Saiti sakrivanjem dokumenata izvršio krivično djelo i da se ovim trebaju pozabaviti istražni organi. Demiri je napomenuo da u ovom slučaju on zajedno sa poslanicom Dudom Balje nije ni vrijeđao, niti je prijetio pomenutom službeniku.
S druge strane, direktor Direktorijata obrazovanja Nexhat Çoçaj je izjavio da nije konstatovano da je došlo do sakrivanja dokumenata, pošto je "kandidatkinja rekla službenici koja radi u administraciji da odnese ranija dokumenta i ona je to uradila, ali ne na potrebnom mjestu... Znajući za ovu situaciju, da je Dženita konkurisala i nije bila informisana prije nego što će se desiti incident, anulirano je održavanje intervjua i određeno je za ponedjeljak, kada je i održan intervju". 
"Nakon slučaja koji se dogodio, koordinator nastave na bosanskom jeziku je slučaj prijavio policiji i istraga je u toku, pošto postoje i snimci u prostorijama Direktorijata obrazovanja u vezi sa ponašanjem poslanika", završio je Çoçaj.
Almir Saiti je u prošlom mandatu bio direktor Direktorijata kulture u opštini Prizren iz redova Nove demokratske stranke. 
Iako NDS i VAKAT predstavljaju bošnjačku zajednicu, među njima vlada velika netrpeljivost, piše današnja "Koha Ditore“.