Prisećanjem na Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine i riječi književnika Alije Isakovića u čuvenom govoru, počela je Svečana akademija u povodu Dana Bošnjaka Kosova u Domu kulture u Prizrenu, u organizaciji Bošnjačkog savjeta Kosova.

Na tom Prvom Bošnjačkom Saboru, 27. i 28. septembra 1993. godine ispisane su najznačajnije stranice historije Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Bošnjački intelektualci su donijeli dvije historijske odluke. Usvojili su Deklaraciju kojom su vratili zabranjeno ime muslimanskog naroda - Bošnjak. Drugom odlukom, Bošnjački sabor opredijelio se za jedinstvenu državu BiH u njenim historijskim granicama - sabornici su odbili podjelu BiH!
“Danas se prisjećamo slavnog datuma iz naše bliže historije koja obavezuje sve Bošnjake svijeta, ponovo na odgovornost koju pominje Alija Isaković. Jer, samo odgovorni ljudi mogu da se suoče sa izazovima svakodnevice. Naš bošnjački narod, ma gdje živio, od onih koji ga predstavljaju traže upravo odgovornost za postupke, za korake koje čine u ime nas! Bez odgovornosti najisturenijih predstavnika u vlasti, ne može biti ni toliko nam potrebno jedinstvo koje je odražava na svkodnevni život Bošnjaka”, rečeno je u otvaranju Svečane akademije u Prizrenu.
Akademiji su, pored bošnjačkih političkih predstavnika, prisustvovali i ministri u Vladi Kosova i gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.
Poslanica u Skupštini Kosova i predsjednica Nove demokratske stranke Emilija Redžepi je u svom obraćanju istakla da su Bošnjaci narod mira i tolerancije.
“Dan Bošnjaka Kosova nas uvijek podsjeća da smo narod mira, tolerancije i zajedničkog vijekovnog suživota svih etničkih zajednica, uvažavajući njijhovu naciju vjeru i jezik... Ovom prilikom želim da uputim javni apel predsjedniku opštine da poštuje Ustav Republike Kosova, administrativno uputstvo Ministarstva lokalne samouprave kao i Statut opštine Prizren o imenovanju predsjednika opštine iz redova manjinskih zajednica, da to mjesto pripada bošnjakoj zajednici i mi ćemo se, kao stranka, boriti svim političkim sredstvima i pritiscima da tu ključnu poziciju dobijemo”, rekla je Emilija Redžepi.
Predsjedavajući Bošnjačkog savjeta Kosova Zaim Elezi je istakao značaj ove krovne organizacije nevladinog sektora Bošnjaka i njeno angažovanje na stvaranju jedinstva u zajednici.
Bonjački savjet Kosova je osnovan sa ciljem da ujedini Bošnjake i bošnjačke nevladine organizacije, olakša njihov rad i svojim angažovanjem potpomogne na stvaranju akcionog i političkog jedinstva bošnjačke zajednice.
Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka je obraćajući se mladima istakao da svoju budućnost grade na ovim prostorima.
“Bošnjaci Kosova nastavljaju borbu za očuvanjem svog dostojanstva i nacionalnog identiteta. Dane Bošnjaka svake godine proslavljamo i sa onima u BiH, i sa onima iz Crne Gore i Sandžaka bez obzira na otežavajuće okolnosti i vize, granice među nama su sve manja prepreka. U borbi za svakodnevni život ostanu neprimjećene mnoge ljepote, pa tek kada mladi Bošnjak ode sa Kosova, shvati kakvu vrijednost ima ovaj kraj. Ovim želim da poručim svim mladim Bošnjacima da ostanu u svoj rodnom kraju i da svoju budućnost grade na ovim prostorima”, rekao je Rasim Demiri.
Ministar vanjskih poslova u vladi u odlasku Enver Hoxhaj je naglasio da su Bošnjaci najbolji ambasadori Kosova u inostranstvu.
"Posebno sam jako zadovoljan što imamo tri Bošnjaka u Skupštini Republike Kosova i ono što su oni uradili za vas kazuje da su radili mnogo, to je i zadatak političkih predstavnika da predstavljaju svoju zajednicu i da imaju svoju viziju. Bošnjačka zajednica je najdinamičnija zajednica, također i zajednica koja najviše radi, sa njihovim radnim navikama se ponosim ja ovdje na Kosovu, ali i kao ministar vanjskih poslova, veoma često kad se nalazim van zemlje, ponosim se njima i srećem Bošnjake koji su jako vrijedni. Vi ste najbolji predstavnici svoga naroda. Vi ste uvijek vjerovali u Kosovo i Kosovo vjeruje u predstavnike i zajednicu kosovskih Bošnjaka", kazao je Hoxhaj.
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je rekao da njegovo ministarstvo snažno podržava formiranje opštine Rečane.
“Bošnjaci na Kosovu se susreću sa istim onim problemima kao uglavnom i ostale nevećinske zajednice. Ministarstvo za zajednice i povratak snažno podržava formiranje nove opštine Rečane, jer zaslužuje da dobije mogućnost samoupravljanja u okviru Kosova. Želim da pozovem sve institucije da poštuju ono što piše u Ustavu Kosova, a to je da deset procenata pripadnika nevećinskih zajednica bude upošljeno u ovim institucijama”, rekao je ministar Dalibor Jevtić.
Predsjednik Stranke demokratske akcije Kosova Numan Balić je istakao da je sudbina Bošnjaka u njihovim rukama.
“Dan Bošnjaka je dobra prilika, ne samo da se prisjetimo toga što se zbilo na današnji dan prije 21 godinu, nego i povijest Bošnjaka traje hiljadu godina. Sudbina našeg naroda je, prije svega, u našim rukama, ali moramo priznati da ona nije baš zavidna. 90-tih godina smo, također, mi bili na čelu protiv otpora onog Miloševićevog režima, mi smo bili oni koji smo se borili i krvarili za Kosovo”, naglasio je Numan Balić.
“Bitno je da smo integrisani i da želimo da se borimo kako bismo dobili i koristili svoja prava. Skoro 14 godina smo sa bošnjačkim predstavnicima, nadam se da ćemo taj put i dalje nastaviti. U ime turske zajednice i u svoje ime čestitam Dan Bošnjaka”, rekao je ministar javne administracije Mahir Jagcilar.
Predstavnik Centra demokratske unije i odbornik u Skupštine opštine Prizren Merdžan Osmani je rekao da sa prijateljima bošnjačke zajednice stvaramo bolje uslove za život.
“Ovo danas je dokaz da  mi nismo sami, mada je to svima nama jasno, da imamo prijatelje i ovdje na Kosovu ali u dijaspori, u to nismo ni sumnjali. Zato hajde da iskoristimo to prijateljstvo i da uradimo još nešto za bošnjačku zajednicu u svim sferama”, istakao je Merdžan Osmani.
Gost iz Crne Gore, predsjednik Skupštine opštine Petnica je istakao značaj očuvanja bošnjačke kulture, tradicije i obićaja.
“Ove zastave ovdje su dokaz da smo svi Bošnjaci jedinstveni, ma gdje živjeli, kao i to da smo mi Bošnjaci i Albanci dva brata blizanca na Balkanu. Čuvajte kao zjenicu oka svoga bošnjačku kulturu, tradiciju i obićaje, radite koliko možete na jačanju nacionalnih institucija na nivou naroda, ne samo na nivou država”,  rekao je Adnan Muhović.
Književnik i publicista iz Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević je istakao da su Bošnjaci najrasutiji narod, iza Jevreja, na svijetu.
“Bitno je raditi na jednoj zdravoj, finoj energiji koja će povezati sve te rasutosti, i na Dan Bošnjaka Kosova i na svim drugim mogućim datumima uspjevati da se dođe do onoga što bi se moglo nazvati rezultatima u komunikaciji“.
On je naglasio da je vrlo nesretan što država Bosna i Hercegovina nije priznala državu Kosovo.
“Živimo u nevjerovatnim političkim uvjetima gdje mi kao Bošnjaci, u jednoj apsolutno idiotskoj poziciji Dejtonskog sporazuma, u jednoj luđačkoj košulji, ni na koji način ne možemo da donosimo neke odluke sami. Bosna je prelijepa zemlja ali nismo uspjeli napraviti jednako tako lijepu državu. Molim vas da imate razumijevanja, možete primiti izvinjenja, isprike, ali svakako imajte na umu da smo mi Bošnjaci u Bosni i Hercegovini jako nesretni što nema se političkih uvjeta priznati Republike Kosovo kao zasebnu državu nastalu na prostoru bivše Jugoslavije“, istakao je Hadžem Hajdarević.
Akademija je završena porukom organizatora da “ovaj praznik bude motiv da počnemo da zajednički ispravljamo greške, da ne rasuđujemo brojkom, nego pameću!”.