Mreža nevladinih organizacija, Bošnjački savjet Kosova (BSK), zatražila je od Vlade Kosova da blokira finansijska sredstva koja su namjenjena za proslavu Dana Bošnjaka Kosova, zbog, kako su naveli, "zloupotrebe nacionalnog praznika od strane KUD-a 'Šarski Behar' i nekih naših 'političara'". Iz BSK-a kažu da je tah zahtjev odobren i da će se novčana sredstva usmjeriti na račun BSK-a. Iz Šarskog Behara međutim poručuju da su oni jula u Vladu Kosova aplicirali za finansijska sredstva, i da je njihov prijedlog odobren.

Vlada Kosova je prošle nedjelje jednoglasno usvojila prijedlog da se za bošnjačku zajednicu na Kosovu izdvoji 24,820 eura za proslavu dana Bošnjaka, 28. septembra. Ministar finansija, Besim Beqaj, kazao je da će novčana sredstva biti izdvojena iz već postojećeg budžeta kancelarije za zajednice pri uredu premijera Kosova.

Zaim Elezi, predsjedavajući BSK-a, izjavio je za Radio Kosovo 2 da su nadležni iz BSK-a nakon odluke Vlade zatražili da se finansijska sredstva isplate na račun BSK-a. U međuvremenu se, međutim, ispostavilo da je novac trebao da se isplati na račun KUD-a 'Šarski Behar', koji je zatražio ta sredstva ali bez dogovora sa BSK-om.

"Mi smo se oko toga raspravljali sa zvaničnicima Vlade. Oni su potom nama pokazali sličan zahtjev našem, sa našim logom, koji je bio protokolisan 27. jula ove godine. Mi smo im rekli da to nije naš zahtjev i da ne može niko da koristi naš logo. BSK je dobio taj novac i mi smo reagovali. I pored toga što smo mi htjeli kompromis sa Šarskim Beharom, to nije uspjelo i odlučeno je, kao što su nam predložili, da tražimo zamrzavanje sredstava dok se problem ne riješi", kazao je Elezi ali dodajući da je Šarski Behar dio BSK-a.

On je podsjetio da je Bošnjački savjet Kosova prošle nedjelje pozvao sve nevladine organizacije iz bošnjačke zajednice da svojim projektima konkurišu za sredstva iz budžeta Kosova koja vlada izdvaja za ovu manifestaciju, a kojim će kao organizator proslave raspolagati ova asocijacija nevladinih organizacija.

"Šarski Behar, kao KUD, odnosno jedan NVO nema pravo da aplicira za jedan tako veliki projekat, da koristi naš logo i da u ime naše mreže odvojeno konkuriše", kazao je Elezi.

Elezi kaže da će se BSK potruditi da se, ako ništa drugo, održi svečana akademija, a da se ostatak proslave pomjeri za nedjelju-dvije.

S druge strane, predsjednik KUD-a Šarski Behar iz Prizrena, Edis Mustafi, za Radio Kosova 2 je potvrdio da nema informaciju da su sredstva vlade zamrznuta, ali i to da je ovaj KUD mnogo ranije aplicirao za sredstva te da je i dobio projekat za proslavu Dana Bošnjaka.

"Šarski Behar je jula predao prijedlog za cjelokupnu manifestaciju, a BSK je u septembru. Naš projekat je odobren. Tu nema nikakve zloupotrebe. Mi, kao najstarija organizacija na Kosovu imamo pravo da predamo taj zahtjev. Mi smo htjeli da to zajedno sa njima organizujemo. Ali, mi smo uvijek imali problema sa njima, uvijek su proslave bile duplirane. Nikada nas nisu pozvali ni na jedan sastanak, na saradnju, samo sada prije nedjelju dana su nas pozvali na neku skupštinu. Ovaj prijedlog je trebao još maja da se podnese, i mi smo za to aplicirali. Nema nikakvog podmetanja oko žiro računa, već je prijedlog predat na ime Šarskog Behara. Mi radimo tokom cijele godine, a oni samo kad je u pitanju Dan Bošnjaka", kaze Mustafi.

On je dodao da su pripreme za proslavu Dana Bošnjaka već u toku.

"Predviđamo proslavu u svakom gradu gdje su Bošnjaci. Šarski Behar zanima defile i koncert. Od turskog KFOR-a imamo binu, koncert će biti u Sportskom centru gdje će doći naši pjevači. Koncert će biti 28. septembra u 20 sati. Kako god bude, mi ćemo procentualno raspodjeliti sredstva i mi smo za kompromis i dogovor", kaže Mustafi.