Prekid konstitutivne sjednice

Za bošnjačke zastupnike u Skupštini Kosova prekid konstitutivne sjednice u četvrtak bio je očekivan, s obzirom da je još prije njenog početka bilo poznato da Demokratska partija Kosova nema dovoljan broj glasova za podršku njenog kandidata.

Oni su inače glasali za kandidata PDK-a za predsjednika Skupštine Kosova, Arsima Bajramija.
Rasim Demiri, zastupnik ispred koalicije Vakat, u izjavi za Radio Kosova 2, kaže da će parlamentarna grupa 6+ dobro razmotriti pitanje čijeg će kandidata podržati ukoliko ponovo dođe do sazivanja konstitutivne sjednice.
"Mi smo danas u našem parlamentarnom klubu govorili o tome koga ćemo podržati, dobro ćemo razmotriti to pitanje. Nismo donijeli konačnu odluku da li ćemo i u trećem krugu podržati kandidata ispred PDK-a. Ali, ako PDK očekuje dogovor sa nekom drugom stranom sa kojom će imati većinu, mi ćemo svakako i po treći put podržati Demokratsku partiju Kosova", kazao je Demiri.
On izlazak iz nastale situacije vidi u dogovoru između političkih partija oko kandidata za predsjednika Skupštine.
"To bi bio najbolji način, da ponovo sjednu sve političke partije i da naprave jedan dogovor, jer ipak ovo mjesto oko koga se digla velika prašina nije neka velika funkcija, jer u nekim zemljama imamo da predsjednik Skupštine i nema pravo glasa", zaključuje Demiri.
Dok Emilija Redžepi, predsjednica Nove Demokratske Stranke, podržavajući kandidata PDK-a, kaže da je ispoštovana odluka Ustavnog suda.  
"Novu Demokratsku Stranku interesuju novi izbori i moj glas će ići tamo gdje će biti mogućnosti za nove izbore, jer će se na taj način NDS boriti za dva rezervisana mjesta u Skupštini Kosova”, kaže Redžepi. 
Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova prekinuta je u četvrtak nakon što kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio dovoljan broj glasova za predsjednika Skupštine.
Nakon prekida sjednice i neuspjelog pokušaja da se izaberu predsjednik i potpredsjednici Skupštine, predsjednica Jahjaga je pozvala lidere političkih stranaka na odvojene sastanke.