Jednoglasno usvojen prijedlog

Vlada Kosova u tehničkom mandatu u srijedu jednoglasno je usvojila prijedlog da se za bošnjačku zajednicu na Kosovu izdvoji 24.800 eura za proslavu dana Bošnjaka, 28. septembra.

“Kao i svake godine, i ove godine je predviđeno da se obilježi Dan Bošnjaka na Kosovu, u svim opštinama u Republici Kosovo, odnosno tamo gdje oni žive. Odobrena suma je 24.800 eura”, kazao je zamjenik premijera, Hajredin Kuçi. 
Ovaj prijedlog je jednoglasno usvojen, a ministar finansija, Besim Beqaj, kazao je da će novčana sredstva biti izdvojena iz već postojećeg budžeta kancelarije za zajednice pri Uredu premijera Kosova.
U međuvremenu, Bošnjački savjet Kosova pozvao je sve nevladine organizacije iz bošnjačke zajednice da svojim projektima konkurišu za sredstva iz budžeta Kosova koja vlada izdvaja za ovu manifestaciju, a kojim će kao organizator proslave raspolagati ova asocijacija nevladinih organizacija.
Bošnjački savjet Kosova je na jučerašnjem sastanku utvrdio kriterijume po kojima će biti raspoređena sredstva za proslavu Dana Bošnjaka Kosova, kao i kriterijume za podršku aktivnosti u okviru ove manifestacije.
I ove godine će akcenat biti kulturna dešavanja i biće podržani oni projekti koji čuvaju i promovišu tradiciju i kulturu Bošnjaka Kosova i koji uključuju veći broj učesnika i volontera.
Projekte u digitalnoj formi možete poslati na e-mail adresu BSK-a: bsk_ks@hotmail.com, najkasnije do petka, 19. septembra, do 17 časova.