Predsjedavajući Bošnjačkog savjeta Kosova

Zaim Elezi, novoizabrani predsjedavajući Bošnjačkog savjeta Kosova, kaže da je BSK uspio da postigne nacionalno jedinstvo tako što je pod svojim okriljem okupio 47 članica NVO. Ono što sada predstoji pred ovom asocijacijom jeste da se postigne političko jedinstvo među Bošnjacima, kaže Elezi u intervjuu za program na bosanskom jeziku - Radio Kosova 2.

”Cilj nam je da utičemo na naše političare da naprave akciono, političko jedinstvo, jer vidite i sami koliko smo politički razjedinjeni, a to mnogo utiče na narod koji je razjedinjen zbog političkih stavova naših političkih predstavnika“, kaže on.
Elezi dodaje da su problemi bošnjačke zajednice slični onim problemima sa kojim se svi narodi na Kosovu suočavaju.
”Prvo, loša politička situacija. Naši ljudi odlaze zbog toga kao što odlaze i Albanci, moramo da budemo realni. Gorući problem je kvalitet obrazovanja. Ipak, političko nejedinstvo je najveći problem i to će nam biti prioritet u budućem radu.
Mi smo postigli nacionalno jedinstvo sa našim udruženjem, a ideja je da njime izvršimo pritisak na naše političke predstavnike. Plan je da ih dovedemo za sto, da sjednemo, da im pomognemo i da ih natjeramo da nađu dobru volju za zajednički rad jer drugačije se ovdje ne možemo opstati“, kazao je on.
Elezi dodaje da nije zadovoljan dosadašnjim radom bošnjačkih političara.
“Dominirao je lični interes, što su oni i sami dokazivali. Dokaz je da mi nemamo opštinu, bila su obećanja ali predsjednik vlade ne drži u džepu opštinu. To mora da prođe kroz institucije Kosova, onda kroz parlament... Meni se čini da nije postojala dobra volja i zbog ličnih interesa mi smo izgubili opštinu. Prvi voz je prošao sa Ahtisarijem, kada se naši nisu za to založili. Moraćemo da pritisnemo naše političare, da radimo sa našim narodom i komšijama, jer to ipak zavisi od njih”.
Elezi dodaje da će se tokom narednih dana održati i prva konsultativna sjednica novoizabranog predsjedništva, a potom i radna sjednica kako bi se utvrdili dalji planovi djelovanja.
U nedjelju, 14. septembra, u Prizrenu je održana Izborna skupština Bošnjačkog savjeta Kosova kada je izabrano novo predsjedništvo sa predstavnicima iz svih bošnjačkih sredina na Kosovu.
Iz Prizrena su Damir Bajrami, Mersit Terzini, Šemsa Dilji i Amir Jakupi, iz Peći Zaim Elezi i Mijat Mehović, iz Dragaša Damir Maznikar, iz Prištine Fehmija Murati i iz Mitrovice Zuhra Kani.