Izborna skupština BSK-a

Na Izbornoj skupštini Bošnjačkog savjeta Kosova izabrano je novo predsjedništvo, a za predsjedavajućeg je izabran Zaim Elezi iz Peći.

Skupštinu je otvorio Mejdin Saliji, dosadašnji predsjedavajući koji je u uvodnom izlaganju podsjetio da se Bošnjački savjet Kosova, kao mreža bošnjačkih NVO-a koja broji preko 40 bošnjačkih nevladinih orgazacija, u dosadašnjem radu bavio afirmacijom bošnjačkog naroda na Kosovu u oblastima od posebnog značaja za zajednicu i da je promovisao i štitio interese bošnjačke zajednice na Kosovu.
"BSK je u dosadašnjem radu  postao prepoznatljiv u svim krugovima, kako u institucijama Kosova tako i u međunarodnim krugovima i u samoj zajednici kao najrelevantniji civilni subjekat koji okuplja većinu udruženja koje postoje na Kosovu. Upravo zbog toga tako i trebamo shvatiti njegovu ulogu, odnosno to je udruženje za koje ima mjesta za sve koji žele da rade u interesu zajednice”, istakao je Saliji.
Član predsjedništva Isak Meta je najavio da se povlači iz Bošnjačkog savjeta Kosova, a da će ubuduće pored Konsultativnog vijeća za zajednice, gdje je član ispred nevladinog sektora bošnjačke zajednice, svoj doprinos svojoj zajednici dati preko Bošnjačke kulturne zajednice Kosova.
On je naveo uspjehe ove krovne organizacije nevladinog sektora bošnjačke zajednice i zahvaljući se svima na saradnji predložio da Skupština treba odrediti smjernice nekog svog budućeg djelovanja.
"Naši politički predstavnici moraju zajedno djelovati, mora postojati zajednički poslanički klub ili manjinski u kome bi bili svi naši predstavnici. Mora se riješiti problem izbora potpredsjednika opštine u Prizrenu, Dragašu i Peći i ono što najviše zabrinjava našu zajednicu je zapošljavanje gdje na konkursima za zapošljavanje odlučuju političari i gdje je sve politizovano", istakao je Isak Meta.
Nakon predloženih kandidata za predsjedništvo Bošnjačke savjeta Kosova pristupilo se glasanju.
Izabrano je novo predsjedništvo sa predstavnicima iz svih bošnjačkih sredina na Kosovu.
Prizren: Damir Bajrami, Mersit Terzini, Šemsa Dilji i Amir Jakupi
Peć: Zaim Elezi i Mijat Mehović
Dragaš: Damir Maznikar
Priština: Fehmija Murati
Mitrovica: Zuhra Kani
U predsjedništvo su i dva člana ispred vjerske zajednice: Nailj Skenderi i Mersit Jusufi.
Za predsjedavajućeg predsjedništva u jednogodišnjem mandatu je izabran Zaim Elezi.