Nastupao skoro u cijelom svijetu

Džemil Redžepi je Bošnjak rodom iz Radeše, opština Dragaš. On je verdijevski bariton i oženjen je Japankom koja je mezzosopran pjevačica. Već četiri decenije žive i rade u Milanu, gdje su nastupali i u čuvenoj Milanskoj skali. Ovih dana su zajedno boravili u Radeši.

Početkom ‘80-tih godina prošlog vijeka, Redžepi, danas Gemil Regepi, pjevao je kao solista u profesionalnom horu Radio Televizije Prištine. Tada je otišao na turneju u Opatiji i više se nije vratio.  

Muzički konzervatorijum završava u Trstu i nakon toga odlazi za Milano, gdje i danas živi.

"Tamo sam stvorio porodicu, oženio sam se. Supruga mi je operska pjevačica mezzosopran, ja sam verdijevski bariton. Uloga koju najviše volim da pjevam je Rigoletto od Đuzepe Verdija. Ovdje sam radio u Radio Prištini kao solista u profesionalnom horu. Zadnji koncert nam je bio u Opatiji na festivalu Dani Jugoslovenskog muzičkog stvaralaštva. Poslije tog koncerta, orkestar i hor su se vratili nazad, a ja sam otišao dalje. Otišao sam za Trst, upisao na konzervatorijum i tako", kaže Redžepi u razgovoru za Radio Kosovo 2.

Redžepi je nastupao i nastupa skoro u cijelom svijetu.

"Skala, Arena iz Verone, Japan, Njemačka, Francuska, Španija. Sad sam skoro pjevao Pasiju po Mateo od Baha u Leonu u katedrali, u ulozi Isusa i imali smo jako veliki uspjeh".

Kaže da u Radeši ne razumiju njegov posao najbolje, ali ga ipak poštuju.

"Ovdje nema te tradicije, ali treba ljudima objasniti i približiti ih toj umjetnosti. Vječnoj umjetnosti, jer opera je vječna. To je muzika koja će stalno da se sluša i da se ponavlja. Jedna od rijetkih grana na polju muzike gdje se ne koristi mikrofon. Ja sam u areni pjevao pred 23 hiljada posjetioca bez mikrofona, a svi te čuju".

Redžepi kaže da ima želju da sa suprugom održi koncert u muzičkoj školi u Prizrenu, koju je završio, ali bi došao i u Prištinu.

Njegova supruga Shiroimi Usizarka mezzosopran je iz Japana i često dolazi na Kosovo sa svojim suprugom.

"Ranije je ova sredina bila jako zatvorena, nije bilo turizma. Sada je mentalitet promjenjen", kaže ona na italijanskom.

"Ne razmišljamo o našoj kulturnoj razlici. Prihvatamo šta je lijepo i kod jednog i kod drugog. Ne mislimo o tome čije je šta bolje. U Radeši mi se sviđa priroda, ali je ovdje ne poštuju dovoljno".

Plod njihove ljubavi je Seadin Redžepi, ima tipičnu japansku facu, ali dosta ima i kosovskog i italijanskog u sebi.

"Ja slušam moderna muzika, najviše disko. Ovdje volim da dođem na odmor, ima mnogo lepe devojke. Radim u vinobaru... Nekada se osećam Kosovar, drugi put Japanac, drugi put Italijan. U Japanu mi se sviđa za tehnologija, ima sve; ovde društvo, a Italijani su mnogo lukavi. Ne znam čime ću da se bavim. Će viđim“, kaže on goranskim govorom.


Refki Alija