Ispred Doma Kulture u Rečanu, danas je prvi put na prostorima Kosova održana manifestacija "Dani malina" u sklopu projekta SVG-a, koji figurira u regionu Šare, obuhvata Kosovo, Albaniju i Makedoniju, a traje do 2020. godine.

"Da bi se organizovali Dani malina treba zaista da prođe dosta dug vremenski period, čak i u razvijenim zemljama, a mi smo za kratko vrijeme to uspjeli da odradimo, čime je naš san ostvaren prije vremena", rekao je predsjednik udruženja Agro Gold Red-a Ismet Osmani.
Na manifestaciji je pored domaćih učestvovalo i nekoliko izlagača iz regije, a kako ističu organizatori posjećenost je veća nego što su očekivali.
"Imamo ukupno oko 30 izlagača i širok asortiman proizvoda od jagodičastog voća, najviše od malina, zatim kupina, aronije, borovnice; sirupe, kompote, džemove...", dodao je Osmani.
Za mališane je, dvije sedmice prije manifestacije, organizovano crtanje likovnih radova na temu malinarstva: crtež koji je osvojio prvo mjesto dobio je 10 kg malina, dok su drugo i treće mjesto dobili po pet kilograma.
Glavni sponzori ove manifestacije su SVG EU, Caritas, KEB Banka, HUPROM Rečane i Sat Stiro iz Mušnikova.
"Jedan jedini cilj nam je da motivišemo narod da se bavi ovim biznisom, i sigurni smo da će se malinarstvo sljedeće godine razvijati još ubrzanije, jer je ovaj biznis održiv i rentabilan i može da doprinese poboljšanju socio-ekonomskom stanju svake porodice", istakao je Osmani.
Manifestacija koja će trajati cijeli dan počela je danas u 10:30 sati, a nastavlja se sutra sa tribinom u Rečanu na temu "Regionalni razvoj malina".
Ovaj dan uveličao je i orkestar sa folklornom grupom iz Donjeg Ljubinja.