Sinoć je u Domu Kulture "Xhemajl Berisha" održan program obilježavanja tragične godišnjice i sjećanja na genocid u Srebrenici.

U povodu 19 godina od planetarneog zločina na tlu Evrope, genocida u Srebrenici, prizrenski imami i Bošnjački savjet Kosova upriličili su sjećanje na 11. juli. 1995. godine, kada je stradalo oko 8 hiljada Bošnjaka.
Nail ef. Skenderi, predsjednik udruženja "Ihlas" kazao je da je na području Srebrenice počinjen najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. "Srebrenički genocid mora biti u sjećanju svakog Bošnjaka i ne smijemo ga zaboraviti jer nam se u protivnom može ponovo desiti."
Tokom obilježavanja programa u sali Doma kulture u Prizrenu učene su ilahije i kaside te recital hora iz Rečana, Planjana, Mušnikova, Nebregošta i Prizrena.
Prizren se ovim skupom pridružio Bošnjacima koji se širom svijeta različitim aktivnostima sjećaju 11. jula. 1995. godine, kada je od strane vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića planski i sistematski ubijeno oko 8 hiljada Bošnjaka na pordučju Srebrenice.
Krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu svojim presudama je taj zločin okarakterisala kao genocid.


Video: Amche Amche