Foto: bošnjak-ks.com

Shodno pravilniku Ureda predsjednika i statuta Konsultativnog vijeća zajednica, predstavnici bošnjačkih nevladinih organizacija jučer su u Prizrenu izabrali nove članove koji će ih predstavljati u ovom savjetodavnom tijelu zajednica.

Petnaest bošnjačkih akreditovanih organizacija pri Uredu predsjednika države imalo je po dva svoja predstavnika sa pravom glasa. Sastanku je od 30 prijavljenih delegata prisustvovalo 26.
Avnija Bajraktari iz sekretarijata KVZ-a, je prisutne delegate upoznao o načinu izbora i proceduri glasanja predstavnika akreditovanih NVO-a, koji je naglasio da je izborni proces u mnogome olakšan zbog novog načina akreditovanja nevladinih organizacija Bošnjaka.
Nakon izbora tročlane komisije, predstavnici akreditovanih organizacija su tajnim glasanjem odabrali svoje predstavnike za KVZ.
Većinom glasova prema preliminarnim rezultatima, povjerenje za slijedeći jednogodišnji mandat u KVZ-u su dobili Isak Meta iz Prizrena sa osvojenih 17 glasova, Amela Radončič iz Peći sa 15 glasova i Mejdin Saliji iz Prizrena sa 13 osvojenih glasova.
Nakon eventualnih žalbi predstavnika nevladinog sektora koje treba da budu poslate najkasnije tri dana od dana izbora i poslije deset dana od potvrđivanja tri predstavnika Bošnjaka od strane predsjednice države Atifete Jahjaga, biće objavljeni i konačni rezultati glasanja za predstavnike Bošnjaka u Konsultativnom vijeću zajednica.