Nacionalni park je zaštićeno područje prirode jednoga kraja, koje se svojom jedinstvenom florom i faunom, prirodnim vrijednostima ili rijetkostima razlikuje od običnih prirodnih cjelina. Nacionalni parkovi imaju sa naučnog, kulturnog i društvenog aspekta veliki značaj za zemlju na čijoj se teritoriji nalaze, a mogu služiti za odmor i rekreaciju, istraživanja i zaštitu.

Od decembra prošle godine veći dio Gore je pripojen Nacionalnom parku Šara. Nacionalni Park Šara sada obuhvata površinu od 53.469 ha i prostire se na teritorijima opština: Kačanik, Štrpce, Suvareka, Prizren i Dragaš, granice su utvrđene zakonom koji je donijela Skupština Kosova, 13. decembra 2012. godine (ZAKON O NACIONALNOM PARKU “ŠARA”  -  Zakon br. 04/L-087).
Prije usvajanja zakona centralna vlast, lokalne samouprave opština u kojima se Nacionalni Park proširuje i strane organizacije (UNDP) javnim debatama su pokušale da upoznaju javnost. Međutim, kako to inače biva na Kosovu, javne debate i skupovi sa građanima su bili dosta slabo organizovani i mali broj građana je bio upoznat sa proširenjem Nacionalnog Parka Šara. Kroz narod su počele kružiti razne dezinformacije. Najveći prezenteri u negativnom smislu, su lokalni šumari, koji zastrašuju građane izjavama da privatno vlasništvo koje je proglašeno dijelom Nacionalnog parka će biti na neki način otuđeno i da vlasnik neće moći koristiti pašnjake i prirodna dobra.
Istina je sasvim drugačija. Po članu 3 (Zakon br. 04/L-087) stoji da će se na teritoriji Nacionalnog Parka Šara uspostaviti režim zaštite po zonama:
Prva zona će obuhvatiti teritoriju Nacionalnog parka Šara sa posebnim prirodnim vrijednostima, rijetkim i ugroženim biljkama i životinjama i tipovima staništa u uslovima divlje prirode. Ova zona će biti pod strogom zaštitom;
Druga zona će obuhvatati teritoriju Nacionalnog parka Šara sa posebnim ekosistemima, predionim vrijednostima i drugim prirodnim vrijednostima gdje se može obaviti ekoturizam, tradicionalna poljoprivreda i djelatnosti koje nisu u suprotnosti sa ciljevima zaštite;
I na kraju Treća zona će obuhvatati dijelove teritorije Nacionalnog Parka Šara gdje se može obaviti: izgradnja, reizgradnja, zaštita tradicionalnih objekata i rekreacija, turizam i potrebe stanovništva u teritoriju Nacionalnog Parka, kao i korištenje pašnjaka i privredno korištenje prirodnih dobara po Zakonu za Zaštitu Prirode kao i u harmonizaciji sa dotičnim zakonima i Prostornom Planom Nacionalnog Parka.
Ministarstvo za Sredinu i Prostorno Planiranje je dužno da formira kancelarije Nacionalnog Parka u svim opštinama i te kancelarije će u najkraćem vremenskom roku izlaziti na teren i sa građanima će formirati zone Nacionalnog Parka.
Građani koji će biti uključeni u Nacionalni Park imaće koristi i privilegiju da žive u zaštićenoj, čistoj, životnoj sredini. Ali do tada sami građani kao i svi organi vlasti moraju promijeniti svoje loše navike i konkretnim akcijama sakupljanja smeća i čišćenjem postojećih divljih deponija doprinjeće da Šar Planina kao prostorna cjelina koja se odlikuje prirodnim vrijednostima i rijetkostima, sa očuvanim šumama, velikim brojem značajnih šumskih i ostalih ekosistema, izrazitim brojem očuvanih endemičnih  vrsta, kao kulturno-historijskim, pejzažnim, sportskim, rekreativnim i turističkim vrijednostima opravda cilj i ostane zaštićeno područje sa jedinstvenom florom i faunom.
Kompletan Zakon o Nacionalnom parku Šara možete preuzeti OVDJE!