Razbijeno staklo na lokalu u Prizrenu/Foto: bosnjak-ks.info

Bošnjaci u Prizrenu su zabrinuti zbog posljednjih događaja u kojima su polomljena stakla na jednom lokalu i dvije bošnjačke kuće i napadnut Bošnjak V. Rahmani, kome su prijetili i vatrenim oružjem u “Novom naselju“, gdje živi veliki broj ove najbrojnije manjinske zajednice.

Ovim povodom razgovarali smo sa političkim predstavnicima Bošnjaka u Prizrenu koji osuđuju ove napade ali i ističu da ne treba stvarati paniku i da će reagovati kod nadležnih organa da što prije rasvjetle ove napade.
Džezair Murati, predsjedavajući koalicije “Vakat“ ističe da je ovo jedna od tamnih stranica koje se dešavaju u zadnjih nedjelju dana u regionu Prizrena i da očekuju reakciju regionalnog direktora policije kao i Ministarstva unutrašnjih poslova u Prištini da urgentno pronađu počinioce.
“Nama je prevashodni zadatak da se panika koja se stvorila na neki način svede na razumnu mjeru jer je u narodu stvoreno ogorčenje i razočarenje sporim radom i samim tim sporim reagovanjem naših političkih pradstavnika u konkretnim slučajevima“, rekao je Murati.
Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka (DSB) Rasim Demiri želi da vjeruje da posljednji događaji nisu upereni protiv bošnjačke zajednice i da nisu etnički motivisani.
“Tražili smo od direktora regionalne policije češće policijske patrole u naseljima gdje je bošnjačko stanovništvo u većini i kako bi se ovo što se dešavalo u zadnje vrijeme spriječilo. Drago bi mi bilo saznanje da takve stvari nisu etnički motivisane i da to nije upereno protiv bošnjačke zajednice, jer ovakvih i sličnih događaja imamo svuda u gradu“, rekao Demiri.
Predsjednica Nove demokratske stranke (NDS) Emilija Redžepi  osuđuje svaki vid nasilja koji ugrožava sigurnost i bezbjednost svih građana a prije svega pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u regionu Prizrena.
“Ovo što se dešavalo ovdašnjim Bošnjacima u posljednjih par nedjelja jeste za svaku osudu. Ja sam iste te večeri kada su polomljena stakla na lokalu jednog uglednog Bošnjaka u naselju ’Nova škola' gdje u većini žive Bošnjaci, gdje i ja živim, pozvala direktora Regionalne Policije u Prizrenu kako bi se reagovalo na te događaje. Povodom ovih događaja reagovaću i za skupštinskom govornicom u Parlamentu Kosova u vezi bezbjednosnog stanja bošnjačke zajednice“, istakla je Emilija Redžepi