Memnuna Ajdini, predsjednica Foruma žena

Procenatom od 30 posto zastupljenosti žena ne treba se zadovoljiti i moramo raditi da se taj odnos poveća u korist žena. Ima i jačih i sposobnijih žena od pojedinih muških predstavnika u javnom i političkom životu ovdje na Kosovu, tako da mi u toj borbi za prava žena tražimo svoje mjesto i nadamo se da ćemo to uskoro i ostvariti

Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, Demokratska stranka Bošnjaka (DSB) tradicionalno organizuje druženje uz ručak i muziku koje će se sutra održati u restoranu "Fuad-As" u Rečanu. Naša sagovornica je Memnuna Ajdini, predsjednica Foruma žena DSB-a koja je organizator ovog druženja bošnjačkih žena iz Župe, Podgore i Prizrena.
"Ovo su tradicionalni susreti uoči osmog marta, a naša stranka poklanja izuzetnu pažnju Bošnjakinjama sa ovih prostora povodom praznika. Pozvali smo preko 250 žena iz Župe, Podgore i Prizrena a svakako ćemo imati i određeni broj posebne gošće poput ambasadorke republike Turske na Kosovu gospođe Songul Ozan. Ambasada Turske je i sufinansirala ovu proslavu i ovaj susret i naše će imati priliku da se upoznaju sa ambasadorkom uz tradicionalnu pjesmu i igru sa naših prostora", kaže Mumnuna Ajdini.
Aktivnosti Foruma žena DSB-a nisu vezane samo za sutrašnji datum. Članice foruma su posebno aktivne na humanitarnom radu i u kulturni dešavanjima.
"Naše aktivnosti preko foruma možda nisu toliko vidljive u javnosti, ali se to svakako ogleda kroz rad naše stranke gdje se naš glas čuje i poštuje. Moram napomenuti da globalno učešće žena u politici ili u javnom životu nije na nekom zadovoljavajućem nivou. To se ne odnosi samo na Bošnjakinje, to je slučaj i sa većinom žena na Kosovu, tako da ipak možemo reći da mi imamo zavidan nivo i u našoj stranci i u sredinama iz kojih dolazimo, što po aktivnostima, što po položaju. Normalno je da se uvijek teži da se odradi bolje i više i mi upravo radimo na susretima poput sutrašnjeg da bi više aktivirali naše žene ne samo u političkom smislu, jer većina žena i ne želi da učestvuje u tome, već ono što mi podstičemo je njihova aktivnost koja se ogleda i kod njih samih, u njihovim porodicama gdje žena zauzima svoje mjesto kao stub porodice. Ta iskustva i znanje može kasnije prenijeti kao dio naše tradicije i svojim aktivnostima pokušati se izboriti za svoje mjesto u društvu“, ističe Ajdini.
Slaba zastupljenost žena u javnom i političkom životu se donekle  popravlja odredbama zakonom o ravnopravnosti polova, koje se uglavnom poštuju.
"Procenatom od 30 posto zastupljenosti žena ne treba se zadovoljiti i moramo raditi da se taj odnos poveća u korist žena. Ono čemu mi težimo je to da ukažemo na naše sposobnosti, da definitivno i žene imaju iste mogućnosti kao muška populacija - individualno gledajući. Ima i jačih i sposobnijih žena od pojedinih muških predstavnika u javnom i političkom životu ovdje na Kosovu,  tako da mi u toj borbi za prava žena tražimo svoje mjesto i nadamo se da ćemo to uskoro i ostvariti", rekla je Ajdini.
Ona svim ženama, a posebno Bošnjakinjama Kosova čestita 8. mart, sa porukom da to ne bude samo jedan u godini, a da ostali  budu zagarantovani samo za muški dio populacije i da se izbore za svoje tokom čitave godine.