DSB u posjeti Gornjem Ljubinju

Zastupnici u Kosovskom parlamentu Rasim Demiri i Duda Balje, i zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami su sa članovima Glavnog odbora Demokratske stranke Bošnjaka (GODSB) Bahrimom Šabanijem i Ismetom Rustemovićem, sinoć razgovarali sa rukovodstvom Mjesne zajednice Gornje Ljubinje.

Ističući prioritetne probleme najvećeg bošnjačkog naselja u Župi nadomak Prizrena, sa oko 550 domaćinstava, Šaćir Ibra je u svom izlaganju ispred Mjesnog odbora Mjesne zajednice Gornjeg Ljubinja  istakao probleme u infrastrukturi , ali i sa opadajućem brojem stanovnika.
“Najveći  problemi sa kojima se oko tri hiljade naših mještana suočava je nedostatak pijaće vode, te smo u pripremi izrade projekta novog vodovoda čija predračunska vrednosti iznosi oko 280 hiljada eura. Nestačica vode prinudila nas da uvedemo svakodnevnu restrikciju.  Zatim, zbog dotrajale elektro mreže, izgrađene 1968. godine, poteškoće oko snabdjevanja strujom su svakodnevne, radi toga su naši omladinci često na terenu na krčenju šume duž visokonaposnke mreže”, istakao je probleme u Gornjem Ljubinju Šaćir Ibra, dodavši da je neophodna i obnova kanalizacione mreže.
Zastupnik Rasim Demiri, pedsjednik Demokratrske stranke Bošnjaka (DSB) i član parlamentarne Komisije  za  prava i interesa zajednica, je izrazio zadovoljstvo što je ovaj susret na visokom nivou i kazao da se treba suočiti sa realnošću, obzirom da su budžeti na loklanom  i centralnom nivou odavno usvojeni.
Demiri je zatražio da Mjesna zajednica Gornjeg Ljubinja formira  jednu radnu grupu koja će u susradnji sa zastupnicima raditi na realizaciji ovoga projekta.
“ Za ovu godinu nemožemo izdvojiti  ništa iz budžeta jer, je on formiran. Potrebno je formiranje toga  vašeg mejsnog odbora da kod međunarodnih organizacija  zatrazimo donacije, da projekat predamo na  nekoliko adresa, počev od NVO i vladih institucija i ambasada. Bar da nađemo partcipirajuće partnere”, kazao je Demiri i dodao:
“Ove godine se mjenjaju ti elektricni stubovi u našim selima. Znam da i vi imate problem sa jednim stubom u blizini škole gdje je potrebna hitna zamjena”.
Zastupnica Duda Balje, član parlamentarne Komisje za usvajanje budžeta na centralnom nivou je mještanima Gornjeg Ljubinja donijela radosnu vijest. Njenim uslovljavanjem izglasana je donacija sa centralnog nivoa koja će pripasti Gornjem Ljubinju u vrednosti od oko 25 hiljada eura, za uređenje infrastrukture..
“Ovaj projekat od 280 hiljada eura je stvarno mnogo i za državu i bilo koju instituciju. Ali  ćemo kontaktirati organizacije koje se bave ovim problemima kao što su  KFV i GIZ koje surađuju sa kompanijom “Hidroređioni Jugor” u kojoj sam bila direktor borda”.
Zvaničnik Mjesne zajednice Bajruš Sezairi je bio protiv da ova kompanija preuzme u svojoj nadlježnosti gornjeljubinjski vodovod i dodao da je Mjesna zajednica konstituisana  van stranacki opredjeljenim građanima .
“Nećemo dati naš vodovod koji smo za njegovu izgradnju izdvajali od naših usta, dali smo skoro pola miliona eura. Mora da se izborimo protiv toga, zar bi nam država vratila taj novac?!  Danas smo se mi ponovo angažirali oko vode i krenuli smo akciju sakupljana novca”, kazao je Sezairi, a potom su se na diskusiju nadovezali i ostali mještani .
Šaćir Ibra je pred zastupnicima iznio zahtjev mještana Gornjeg i Donjeg Ljubinja od  2005. godine s kojim se  zahtjeva  izgradnja dalekovoda duž asvaltnog puta Rečane – oba Ljubinja.
Istakavši da Ljubinje nije slučajno izabrano da nosi bajrak, zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami je  naglasio da su ovakvi kontakti veoma bitni i dodao:
“Krajnje je vrijeme da prekinete da politčki lutate, da prestanete sa podjelama koje vas dovodi da nemate delegata u opštini. Mi znamo da su mnogi odavde rušili naše napore, a naš narod ima lokalne probleme u infrastrukturu. Poterbno je uključivanje  ljubuinjsku intelegenciju u rješavanju vaših problema”, kazao je Bajrami a onda je istakao problem gubljenja identiteta Bošnjkaka u dijaspori.
"Ima problema u dijaspori, plače mi se kad čujem  da naša djeca neznaju  naš jezik. Onoliko njemačkih riječi  koja  upotrebljavaju u konverzaciji - toliko su Njemci. Ako vas to ne boli, onda se zapitajte. Naši ljudi tamo su najskloniji asimilaciji.  Velikom mukom guramo da formiramo u dijaspori dopunsku nastavu za našu djecu tamo. Ako dobro govore svoj maternji  jezik ,dobro će učiti i na svakom drugom jeziku, što su shvatili i Švicarci. U tom smijeru trebamo da ohrabrimo Ljubince da se udruže, jer nas  Njemci polahko  guraju u Njemce, ali to ne primjećujemo.  Albanci, Hrvati i Srbi to znaju i bore se otvranajme škola tamo na maternjem jeziku”, kazao je zamjenik ministra Bajrami i zatražio da  se Bošnjaci masovnije uključe na naknadnom popisu u dijaspori koji će organiziorati Kosovska Vlada.