Debata VKBIK-a o zapošljavanju

Na debati o zapošljavanju Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca održanoj u Prizrenu, iznijet je podatak da od 5.506, oko 90 radnika je upošljeno u centralnim institucijama.

Skupu je prisustvovalo oko 30 bošnjačkih aktivista iz javnog i   političkog života, profesora, nastavnika, studenata te zvaničnika civilnog društva i OSCE-a.
Predsjednik VKBIK-a Mejdin Saliji, iznoseći statističke podatke o broju upošljenih Bošnjaka u državnim institucijama, ukazao je da u određenim organima Bošnjaka uopšte i nema.
“U Ministarstvu obrazovanja, nauke i  tehnologije, od ukupno 228 upošljenih radi osam Bošnjaka, u Ministarstvu unutrašnjih poslova od  885 upošljeno je 18, u Tužilaštvu od 353 njih 11. Zabrinjava što Bošnjaka uopšte nema u ministarstvima pravde, finansija, javne administracije”, naglasio je Saliji.  
Nakon prezentacije podataka o upošljenosti, riječ su izeli Bajram Ljatifi, Emruš Bilibani, Sanela Lutvić, Izudin Sagdati te nekoliko svršenih studenata. Pravnici i profesori o problemu zapošljavanja Bošnjaka su kazali da je mnogo Bošnjaka sa fakultetskim diplomama i dalje bez posla.
Nepriznavanje diploma sa određenih fakulteta na Kosovu i van njega je pitanje koje godinama čeka rješenje i tom sve ide na štetu Bošnjaka koji ne mogu da obezbjede svoju egzistenciju. Na skupu su iznjeti stavovi da Bošnjaci pokazju malu zainteresiranost prilikom objavljivanja konkursa te da bošnjački politički predstavnici nedovoljno pomažu u rješavanju ovog problema.
Fizioterapeut Edis Jonuzi godinama čeka posao i pesimističan je u pogledu dalje perspektive mladih intelektualaca.
“Ako nam se ne priznaju diplome, ne možemo naći posao ni ovdje ni vani. Ovakav negativan trend će dodatno uticati na iseljavanje Bošnjaka sa Kosova tako da nas za dvadesetak godina možda i ne bude ovdje”, naglasio je Jonuzi.
Na skupu su iznjete i preporuke u kojima su učesnici zatražili snažnije djelovanje civilnog društva i predstavnika u vlasti, kako bi uticali u rješavanju problema nezapošljenosti.
Nakon debate, Mejdin Saliji, predsjednik VKBIK-a, rekao je da će konačna analiza o upošljenosti Bošnjaka, biti predočena krajem marta ili početkom aprila u Prištini, te da dosadašnji prikupljeni rezultati ne idu u prilog uključivanja Bošnjaka u institucijama sistema.
“Moramo više raditi na tome da mladi, svršeni bošnjački studenti, dobiju više informacija o aktivnostima državnih institucija, sa posebnim akcentom, na praćenje konkursa preko njihovih zvaničnih sajtova. Tu je potrebna i politička volja naših predstavnika ali i pozitivna diskriminacija vlasti koja će biti bazirana na stručnosti aplikanata. Na završnoj debati u Prištini, predstavnicima vlasti ćemo predati dokument sa preporukama i nadamo se da ćemo time pokrenuti rješavanje gorućeg problema nezapošljenosti”, kaže Saliji, dok pravnik Bajram Ljatifi, kaže da je nezapošljenost Bošnjaka i dalje jedna od najosjetljivijih tema u zajednici.
“Kada govorimo o ovoj temi, moramo imati na umu da su  određena radna mjesta zaštićena Ustavom i zakonima o pravima nacionalnih zajednica zagarantovana na centralnim nivou. Razlog što nema dovoljno upošljenih Bošnjaka u institucijama je što postoji njihova indolentnost. Vladine institucije, kao nosioci kompetencija o zapošljavanju mladih iz nevećinskih zajednica, shodno Ustavu i zakonima, malo su učinili na tom polju. Tu volju i razumijevanje mogu da pokažu prilikom sređivanja njihove dokumentacije, njihovih fakultetskih diploma koje su stečene u zemljama regiona. Nedostatak oglasa u medijima na našem jeziku, također, utiče na zainteresirnost, a tu je činjenica da naši mladi Bošnjaci uglavnom nastanjeni van glavnog grada bi morali svakog dana da putuju iz Peći, Prizrena, Dragaša, Mitrovice i sl., i što moraju da izdvajaju značajna finansijska sredstva za prevoz i  hranu”, ističe Ljatifi.