Predstavnici DSB-a posjetili mještane

Koliko su važni direktni i otvoreni kontakti zvaničnika političkih partija i građana, primjer je sinoćnji srdačni, prijatreljski i otvoreni razgovor čelnika Demokratske stranke Bošnjaka (DSB) i mještana Gornjeg Sela, u Župi nadomak Prizrena, koji su na najjednostavniji način predočili i približili svoje probleme u skoro dvočasovnom susretu sa gostima.

Delegaciju, koja je izrazila želju da obiđe Gornjesevce, činili su zastupnici u Parlamentu Kosova Duda Balje i Rasim Demiri, predsjednik DSB-a, zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami, Džezair Murati, bivši zastupnik u kosovskom parlamentu i bivši predsjednik DSB-a, te članovi Glavnog odbora DSB-a; Ismet Huduti, Bahrim Šabani, Usenj Arifi i Kadrija Dilji.

Zastupnik Demiri je prisutne upoznao o trenutnoj aktuelnoj situaciji na realciji bosnjačka zajednica -lokalne i centralne institucije, o budućim projektima na izgradnji infrastrukture u  Gornjem Selu, projektima koje nude razna ministarstva, Vlada Kosova, NVO, domaći i inostrani donatori.

Domaćini su naglasili problem "vječitog pitanja - Prevalca": uzurpacija seoske utrine od strane pojedinih zvaničnika na visokom nivou, ubiranje kirije na ime predajnika mobilne telefonije koji je lociran, također, na Prevalcu u ataru sela od strane vlasnika privatne kompanije. Zatim su potencirali problem  obrazovanja, osobito predškolskog, problem zemaljskog TV signala RTK koji ne dopire do njih, te i o povećanju termina prisutnosti, nezaposlenosti, zdravstva, nedostatka pijaće vode, kao i o drugim problemima vezanim za infrastrukturu u selu, kao što su potporni zidovi, rezervoar i slično.

"Vaše želje su i naše želje. Vaši problemi su i naši problemi, ali vi morate preko vaših predstavnika pojačati kordinaciju sa nama u cilju iznalaženja rješenja vašim nagomilanim problemima", kazao je zastupnik Rasim Demiri.

Bajro Bećiri je iznio problem nedostatka zdravstvene zaštite u Župi, te je apelovao da se ona podigne na zadovoljavajući nivo, dok je Sezo Bećiri naglasio problem Prevalca i podvukao da se "mora znati koje gazda na tim prostorima", kao i problem potpornih zidova za koje je opštinska vlada prije dvije godine izdvojila sredstva, tender raspisan, a projekat nije nikada realiziran.

"Mi moramo da nastavimo bitku za opstanak ispod ovog parčeta neba. Mi smo gazde na ovom terenu, a ne neki sa strane koji nas guraju da postanemo 'izmećari'. Mi pravimo greške, neke iz nemaštine, neke iz gubljene ponosa, ali sam decidno u Skupštini Kosova kazao ko je 'gazda na Prevalcu', da je od takozvanog Turističkog sela napravljeno smetljište", istakao je Džezair Murati, bivši zastupnik u kosovskom parlamentu i bivši predsjednik DSB-a i dodao da je Gornje Selo najviše pretrpjelo štetu nakon 1999. godine.

"Sve to ubrzano rade, bojeći se da bi se u slučaju dobijanja opštine, to lahko spriječilo", dodao je on, a potom pojasnio "pojam propuštanja opštine u Beču" odgovarajući na pitanje Muharema Bećirija.

"Tamo se nije razgovaralo o opštinama, tamo je bila srpska i kosovska strana. Turska, kao jaka država, je kasnije provukla jednu svoju opštinu", zaključio je Murati.

Upoznavajući prisutne o dostupnim tenderima u kosovskim institucijama, osobito u Ministarstvu za poljoprivredu, zastupnik Demiri je istakao da je "Gornje Selo bogom dano za bavljenje, stočarstvom, povrtarstvom i voćarstvom."

"Minsitarstvo poljoprivrede ima projekte u oblasti povrtarstva i tu možete i pojedinačno aplicirati. Danas je atraktivna proizvodnja malina koja nedostaje na tržištu", kazao je Demiri i podvukao da će sa svojim suradnicim obići neke institucije kako bi se podrobnije upoznao sa situacijom i oko neimplementiranih projekata, kao što je izgradnja potpornih zidova i rezervoara za pijaću vodu, uzurpacije Prevalca, otvaranja biračkog mjesta i po drugim pitanjima.

"Čim smo čuli da imate problema sa bazenom, susreli smo se sa predsjedavajućem Skupštine opštine Prizren koji nam je obećao da će ovo pitanje vrlo brzo pokrenutu i finansijski rješiti. Iz centralnog budžeta jako brzo će vam doći finansijska sredstva od 25 hiljada eura koja smo izdejstvovali za vaše potrebe u infrastrukturi. Međutim, nedostaje vam ta komunikacijska suradnja, jer niko se drugi neće založiti za vas i nikog neće više boleti vaši problemi nego nas", kazala je zastupnica Balje.

Također je potenciran i jedan veoma delikatan problem koji se preksinoć desio na Raljenu, mjestu polazaka autoprevoznika za Župu, kada je od strane nepoznatih mladića napadnuta grupa učenika iz bošnjačke zajednice "zato što je govorila bosanskim jezikom". Među šikaniranim učenicima bilo je i gornejsevskih učenika.

"To treba spriječiti! Apelujemo na vas da izađete u javnosti, da se zalažite kod policije na slučaju, dokle se stiglo sa istragom i šta se preduzima", apelovao je Bećiri.  

Zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami je nakon prezentiranja problema sa predškolskim obazovanjem, gdje se želi, od nekih "nacionalno nedefinisanih mještana", progurati nastava na albanskom, snažno kritikovao takav postupak, naglašavajući "nezrelost i igre pojedinaca koje otuđuju od zajednice".

"Nijedan vam zid ili voda u Gornjem Selu ne treba. Ovo je suštinsko pitanje i ima da doživite ono što su vam priredili nakon rata. Ove igre što vi igrate ovdje, doživjećete kao Drajčičani, da vaše djeca i vaši učitelji rade na građevini, a da vašu djecu uče 'razni pekari' i priučeni ljudi. Posljedica toga će biti da nikada više nećete imati obrazovane ljude", istako je zamjenik ministra Bajrami.

"Da bi se sve ovo ispravilo, sve ove igre koje znamo i ne znamo, pozvaćemo zamjenika ministra obrazovanja. Za mene je ovo suštinsko pitanje, pedeset puta veći problem od nekog zida koji trebate izgraditi u selu. Da bi se progurala albanska nastava - otvaraju odjeljenje, a gnjavi se četiri odjeljena na bosanskom", kazao je Bajrami.

On je u daljem kontekstu govorio o očuvanju identiteta bosnjačke zajednice u dijaspori, o nužnosti otvaranja dopunske nastave na svom maternjem jeziku, o samosvijesti pripadanja zajednici te i o važnosti poznavanja jezika sredine, ali ne i gubljenja identiteta.

"Allah nas je podjelio različito, da se upoznajemo, a ne da se stidimo jezika koji govore naše majke i nene. Ne da sebe prodajemo zarad sitnih pojedinačnih interesa. To je protiv i Allahove volje koji nam je odredio da se ovakvi rodimo i na ovom mjestu", zaključio je zastupnik Demiri obraćajući se onima koji izdaju i bježe od sebe, svoje majke i nene.