"Vlada će ući u konsultacije sa nevećinskim zajednicama, u slučajevima kada ta zajednica sačinjava najmanje 75% populacije nadovezanih sveukupnom populacijom od najmanje 5000 građana sa ciljem stvaranja novih opština." (Zakon o administrativnim granicama opština, Član 12)

Demokratska Stranka Vatan sa sjedištem u Dragašu je proteklih godina u više navrata upućivala zahtjeve Vladi Kosova da, u skladu sa Ahtisarijevim dokumentom i kosovskim zakonima koji su iz njega proistekli, započne konsultacije vezane za proces decentralizacije, odnosno formiranje opština sa bošnjačkom i goranskom većinom. Međutim, do sada nije dobijen nikakav odgovor. Izgleda da Vlada Kosova, kada su pitanju ove zajednice, nema dovoljno vremena i (ili) sluha za njihove potrebe.
Ranije su predstavnici Vlade neformalno izjavljivali da čekaju rezultate sa popisa stanovništva. Međutim, kada su oni objavljeni i kada se, prema očekivanju, potvrdilo  da bošnjačka i goranska zajednica ispunjavaju sve kriterijume za dobijanje opština predviđenih Zakonom, niko se iz Vlade ne oglašava. Jedino je neki službenik iz Ministarstva lokalne samouprave (od koga niko ništa nije ni tražio) govorio o razlozima zbog kojih ove zajednice ne bi trebalo da dobiju opštine. 
Od posljednjeg zahtjeva koji je DSV uputila Vladi Kosova prošlo je više od tri mjeseca, a i dalje nema nikakvog zvaničnog odgovora. Sa sadržinom posljednjeg zahtjeva bile su upoznate i sve relevantne međunarodne institucije na Kosovu. (Faksimil Zahtjeva donosimo u dodatku).
Što se tiče opštine Gora (Dragaš), postavlja se pitanje da li Vlada Kosova čeka da o ovome pregovara sa Srbijom, koja je Goru već zacrtala u svojoj Rezoluciji i Platformi, ili će konačno započeti konsultacije sa legalno izabranim predstavnicima u institucijama Kosova.  
Izvor: Gorapress