Mlada Bošnjakinja Almira Rahmani sinoć je Kulturnom centru "Yunus Emre" u Prizrenu imala svoju prvu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom "Prizren kroz moj objektiv".

Motiv Almirinih fotografija je bio stari dio Prizrena koji već blijedi u očima starijih sugrađana svojom modernom urbanizacijom. 
Autorica je na otvaranju ove izložbe istakla da su fotografije nastale u protekle dvije godine i da je njena želja bila da ovekoveči uspomene na ovaj stari dio grada i njegove kulturno-historijske spomenike.
Almira je u razgovoru za naš portal rekla da je na Institutu "Yunus Emre" koji mladima Prizrena omogućuje pohađanje mnogih kurseva u mnogim djelatnostima i ona završila kurs fotografije te da je od ove godine predavač fotografije na bosanskom jeziku.
"Ovo je moja prva samostalna izložba koja je meni vrlo draga. Pošto sam jedno vrijeme živjela u Subotici i tamo imala oko desetak izložbi fotografija većinu sa kolegama ova večerašnja izložba je moja prva samostalna i vjerujem da će mi ostati u lijepom sjećanju. Na ovim fotografijama možete vidjeti grad Prizren i njegovu ljepotu u pravom značenju tih riječi, na način kako ga ja doživljavam i moje viđenje starog grada i motiva koji su meni najdraži, a to su uglavnom ostaci iz doba Osmanlija. Te motive sam htjela sačuvati od zaborava jer se moj grad mijenja iz dana u dan i neke značajne kulturne vrijednosti grada polako nestaju a ja ih ja na ovaj način želim sačuvati od zaborava", rekla je Almira. 
Njene planove za budućnost vezuje za rad sa kursistima na ovom institutu tako da će se i dalje baviti fotografijom i truditi da svoje znanje nesebično prenese mladima kako bi jednog dana bili uspješni  fotografi. 
"Što se večerašnje izložbe tiče, izdvojila bih nekoliko fotografja koje su meni vrlo drage a govore o objektima koji su zaštitni znak našeg grada. To su stara Šadrvanska česma, Sinan-pašina džamija i stari most kojima se uvijek rado vraćam kada oden negdje vani", istakla je Almira Rahmani.
Izložbi je prisustvovao veliki broj javnih i kulturnih ličnosti, građana Prizrena kao i predstavnici Kfora.