Na tribini u Prizrenu

Na jučerašnjoj tribini održanoj u Prizrenu sa kojom je delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa započela posjetu Bošnjacima u regionu Balkana kako bi ih upoznali sa motivima za osnivanje kongresa i predočili im viziju i misiju kongresa, predsjednik dr Mustafa Cerić je predložio potpisivanje memoranduma sa Vladom Kosova.

“Predlažem da se u najkraćem vremenskom periodu potpiše memorandum razumijevanja između Svejtskog bošnjačkog kongresa i Vlade Republike Kosova. Svjetski bošnjački kongres priznaje Republiku Kosovo i gdje god budem mogao, u svojstvu predsjednika SBK-a, daću svoj glas, posebno muslimanskom svijetu naglasiti da trebaju priznati Kosovo kao Republiku“, rekao je Cerić.
On je obećao da će se preko Svjetskog bošnjačkog kongresa zalagati da Bosna i Hercegovina što prije bezuvjetno prizna Kosovo kao Republiku i da gradi dobre međususjedske odnose kao uvjet da se može kandidirati za članstvo EU, zajedno sa Kosovom i svim zemljama zapadnog Balkana, jer ulazak u Evropu za Bošnjake i Albance znaći sigurnost.
“Nama ovdje treba mir, taj mir se može osigurati integracijom u euroatlanske asocijacije, jer je dosta bilo prolivanja krvi, plača i problema“, rekao je dr Mustafa Cerić.