"Mi, kao Bošnjaci moramo biti jedinstveni da bi mogli postići ono što samo nacija može postići, kada je jedinstvena i složna. Ne samo kao pojedinci. To je ono što mi Bošnjaci moramo uraditi na Balkanu i to moramo učiti od Albanaca. Nakon 100 godina insistiranja na svojoj nacionalnoj afirmaciji, naša braća Albanci kao rezultat toga imaju dvije i po države na Balkanu, a mi još nemamo ni jednu", rekao je dr Mustafa Cerić na tribini u Prizrenu.

Tribina "Svjetski bošnjački kongres - zašto i kako?" na kojoj je govorio predsjednik Kongresa dr Mustafa Cerić, održana je danas je u Domu kulture u Prizrenu.
Tribini je prisustvovao veliki broj javnih ličnosti iz kulture i politike, vjerski predstavnici kao i mnogobrojni građana Prizrena i okoline.
Prisutne je na početku poselamio Isak Meta, predsjednik Bošnjačkog savjeta Kosova - orgaizator ove tribine, koji je istakao značaj Svjetskog bošnjačkog kongresa za sve Bošnjake u svijetu pa tako i na Balkanu i da Bošnjaci sa Kosova i Albanije  mogu biti značajan faktor i most povezivanja albanske i bošnjačke populacije na Balkanu.
"Svoju sretniju budućnost vidimo u ideji zajedništva i povezivanju svih Bošnjaka u regionu, u ideji panbošnjaštva", rekao je Meta.
Osnivačku deklaraciju Svjetskog bošnjačkog kongresa pročitao je Rešat ef. Plojović, direktor medrese “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru.
Rektor Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru Mevlud Dudić  je u vrlo emotivnom govoru istakao kako se trebaju čuvati i njegovati dobri komšijski odnosi sa Albancima sa kojima imamo zajedničke, tj.  korijene Ilira sa ovih balkanskih prostora.
"Odluka gospodina Cerića da prva posjeta Bošnjacima u regionu treba početi od Prizrena je u bošnjačkom umetu  da se posebno moraju istaći Bošnjaci regiona Prizrena i Dragaša kao i sa Kosova, jer Prizren na specifičan način ističe multietničnost, multikulturalnost i da ovdje u vašem gradu ima mjesta za sve jer su Muslimani kao većinsko stanovništvo bili najodgovorniji za sve one koji su druge nacije i vjere a žive na ovim prostorima u zajedničkom suživotu. Takvi su gradovi i Skoplje, Sarajevo takav je i šeher Novi Pazar. Tako je to bilo nekad a takođe će i akobogda tako biti i do sudnjega dana a potrebno je posebno istaći da u tim gradovima žive i dva naroda - Albanci i Bošnjaci. Zahvaljujući albanskom narodu mi Bošnjaci povratili smo naše tradicionalno ime - Bošnjak jer tada već izbjedelo ime kao i naš bosanski jezik i naša nacija te zahvaljujući njima mi smo se vratili svome nacionalnom imenu - Bošnjak. Našim narodima je najvažnije ono zajedničko vjera -  Islam. Ni Bošnjaci nemogu bez Albanaca niti Albanci bez Bošnjaka“, rekao je Dudić.
Onda se, sa albanskom kapom na glavi,  predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr Mustafa Cerić skupu obratio riječima “Ja sam Bošnjak sa albanskom kapom na glavi”.
On je na početku svog govora pozdravio bošnjačkog zeta Azema Vllasija te mu uručio orden - obilježje Svjetskog bošnjačkog kongresa kao velikog prijatelja bošnjačkog naroda.

Nakon tribine u Prizrenu delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa je obišla opštinu Dragaš gdje će u Restelici u večernjim satima održati još jednu  tribinu. Za sutra je najavljena tribina sa Bošnjacima u Albaniji a u nedjelju, sa početkom u 13 časova, biće održana tribina u Vitomirici kod Peći.
Vinetu Ganić