Delegaciju Svjetskog bošnjačkog kongresa na čelu sa Mustafom ef. Cerićem koja boravi na Kosovu, primio je danas predsjednik opštine Prizren Ramadan Muja.

U delegaciji su pored predsjednika SBK-a Cerića i Mevlud Dudić, Rešat ef. Plojović i Fatmir Baći. 
U razgovoru sa predsjednikom opštine Mustafa ef Cerić je izrazio želju za daljom saradnjom sa Bošnjacima Kosova, ističući da je veoma ponosan na suživot Bošnjaka u Prizrenu, i uopšte na Kosovu.
Cerić je ponudio da se tuži država Bosna i Hercegovina zbog zabrane slobode kretanja ističući da je to stvar politike Beograda na štetu Bosne, Bošnjaka, ali i samog Beograda. On je naglasio da se ovaj memorandum spomene i u najvišem vrhu Vlade kako bi još više dobio na ozbiljnosti.
Cerić je također obećao angažovanje SBK-a na obezbjeđivanju udžbenika za učenike na bosanskom jeziku na Kosovu, napominjući da Kongres nije u mogućnosti da to odmah odradi ali će vršiti pritisak na one koji to trebaju uraditi.
On je naveo da je ovo najbolja prilika da se uspostavi saradnja između Bošnjaka BiH i Bošnjaka i Albanaca sa Kosova rekavši "da našu djecu izvučemo iz mraka u kome se nalaze, da ih spasimo od genocida i silovanja koje smo mi proživjeli i da izrazimo mir i toleranciju među ljudima".
Nakon prijema kod predsjednika opštine delegacija se uputila prema Bajrakli džamiji gdje su klanjali džuma-namaz, a poslije namaza održaće tribinu u Domu kulture u Prizrenu.