Bošnjaci čine preko 35 posto stanovništva

Zvanični podaci popisa iskristalizirali su mogućnost stvaranja i opštine Podgorske. Sela Prizrenskog Podgora: Ljubižda, Grnčare, Skorobišta i Novo Selo broje ukupno 8.737 stanovnika, a Bošnjaci čine 3.117 ili 35,6%. Sam grad Prizren ima 4.930, dok naselje Dušanovo 220 Bošnjaka. Zna se i tačna teritorijalna rasprostranjenost bošnjačkog korpusa u samom Prizrenu.

U svim demokratskim političkim sistemima, kao i onima koji žele da se kreću u tom pravcu, jedno od najznačajnijih pitanja je kvalitet relacija centralne i lokalnih vlasti koja proizilazi iz njihovog međusobnog prožimanja.
Što je društvo razvijenije, politički zrelije, demokratski kvalitetnije, to je na strani takvog društva veća spremnost i uvjerenost u svrsishodnost jačanja lokalne autonomije, po svim njenim vitalnim sadržajima i formama.
Zato je potrebno aktualizirati stvaranje bošnjačkih opština na teritoriji gdje oni čine apsolutnu ili relativnu većinu a shodno konačnim rezultatima popisa stanovništva Kosova. 
To krucijalno pravo naroda na slobodu izražavanja, slobodu udruživanja radi slobodnog izbora svojih predstavnika u organima vlasti, ne umanjuje navedene slobode za druge zajednice sa kojima mi vjekovima živimo. To je samo odraz realnosti stanja na Kosovu, u okruženju, ali i (ne)dostižnog uzora slobode - Europske zajednice naroda sa Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi. 
Turska nacionalna zajednica svoju opštinu ima u projektu Mamuša. Ne bismo otvarali diskusiju. Argumenata ima i za i protiv. Stvaranje tzv. srpskih opština dio je Ahtisarijevog paketa. To je tema za međudržavne pregovore. 
Gdje su u svemu ovom Bošnjaci (Goranci, Muslimani, Torbeši, našinci). Gdje smo MI. Mi koji smo autohtoni* narod sa tradicijom, kulturom, jezikom a nadasve kompaktnom teritorijom. Zar to nisu svjetski kriteriji za narod. Opština Župa se u svim razgovorima (poznatim/nepoznatim, tajnim/javnim, samobošnjačkim diskusijama i prepucavanjima, albansko/bosnjačkim i raznim drugim), spominje kao mogući projekat. 
Zvanični podaci popisa iskristalizirali su mogućnost stvaranja i opštine Podgorske. Sela Prizrenskog Podgora: Ljubižda, Grnčare, Skorobišta i Novo Selo broje ukupno 8.737 stanovnika, a Bošnjaci čine 3.117 ili 35,6%. Sam grad Prizren ima 4.930, dok naselje Dušanovo 220 Bošnjaka. Zna se i tačna teritorijalna rasprostranjenost bošnjačkog korpusa u samom Prizrenu. Ukupan broj bošnjačkih žitelja, sa Župom i datim podacima za Podgor i Prizren sa Dušanovom, iznosi 16.896. Narod koji broji skoro 17.000 stanovnika (a sigurno i više ako se uzme u obzir i veliki broj nepopisanih iz raznih razloga) ima pravo na svoje opštine. U Bosni i Hercegovini pojedine opštine/općine broje i do 1000 stanovnika, samo jedan je od primjera. Da ne nabrajamo i opštine u razvijenoj Europi. Opština kao oblik lokalne samouprave nije samo puko teritorijalno određenje, već je danas prijeka potreba građana. 
Građani te novouspostavljene opštine Podgorske bi svoje potrebe u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalne politike, kulture, turizma, sporta, ugostiteljstva, zaštite životne sredine, komunalnih djelatnosti i drugim oblastima na osnovu Ustava, zakona i podzakonskih akata, mogli provoditi u okviru svoje zajednice. Pored ovih uslužnih djelatnosti građanima, opština Podgorska vršila bi i poslove regulacije i upravljanja u što spada i donošenje razvojnih i drugih planova i programa, budžeta i završnog računa budžeta, upravljanje opštinskom imovinom, obrazovanje opštinske administrativne službe i dr.
Financiranjem iz opštinskog budžeta doći će do razvoja poljoprivrede (zemljoradnje, voćarstva, vinogradarstva, šumarstva, povrtarstva, stočarstva, pčelarstva), otvaranje malih prerađivačkih kapaciteta poljoprivrednih proizvoda,  turizma (razvoj rezervata prirode Kopane vode, seoskog ekološkog turizma sa bogatom gastronomskom ponudom, te čistom izvorskom vodom, zimski i ljetnji turizam),  ugostiteljstva (motelijerstvo, planinarski domovi, seoske kuće sa slamnatim krovovima  sa ponudom tradicionalnih slastičarskih proizvoda i zdrave hrane), otvaranja novih radnih mjesta (poticajem formiranja malih i srednjih preduzeća) što samo po sebi podrazumjeva dobrobit za svakog građanina opštine. Popuna budžeta opštine vršila bi se i dijelom "kolača" direktnih i indirektnih poreza koje plaćaju svi građani, pa samim tim i Bošnjaci.
Preuzimanjem sopstvene odgovornosti prilikom uređenja poslova lokalne zajednice opštinama treba omogućiti da u što većoj mjeri izađu u susret lokalnim specifičnostima i željama i zahtjevima zainteresiranih građana.
To bi istovremeno bilo rasterećenje glomazne, a neefikasne administracije Opštine Prizren (navedimo samo jedan od primjera: gužve, čekanje, hodanje, podmićivanje, neljubaznost administracije prilikom traženja dokumenata kako rezidentnog stanovništva tako i velikog broja našeg naroda iz dijaspore). Lokalna samouprava ima za cilj da to uradi brzo, efikasno, tačno, ali i ljubazno u korist građana koji plaćaju porez. Cilj poreza je da se socijalnim i drugim mjerama vlasti ponovo vrati građaninu, pa i kroz vid efikasne administracije.    
Niko, ama baš niko, pa tako ni bošnjački narod ne treba biti onemogućen da u dodiru sa administrativnim aparatom države komunicira na svom, maternjem jeziku. 
Neka ovo bude početak poštivanja osnovnog ljudskog prava - prava na život.
*Najuže, ali najispravnije uzeto značenje izraza autohton (od grč. autos - sâm, isti i chthon - tlo, zemlja) obuhvata samo one i onakve kulturne tvorbe, koje je neki narod (ili samo dio naroda) sam posve samostalno stvorio te je to njegova samonikla kreacija, autohtona u strogom smislu, niotkud preuzeto dobro (drugog naroda, kulture, zemlje, iz grada, kosmopolitske civilizacije itd.)  

Dr med. Baškim Bajrami, magistrant političkih nauka