Debata u Rečanu: Etika novinarstva i izazovi

Danas je u Rečanu održana debata na temu "Etika novinarstva i izazovi" koju je organizovao Savjet za štampu Kosova i na kojoj su učestvovali novinari elektronskih i pisanih medija iz albanskih i redakcija na jezicima manjina iz Prizrena - Rradio "Romano Avazo" radio na romskom jeziku, radio "Astra" i radio "Omega" na bosanskom jeziku te predstavnici internet portala – "Kosova Haber" na turskom jeziku i "Info-ks.net" na bosanskom jeziku.

U uvodnom izlaganju Xhemail Rexhepi predjednik Savjeta za štampu Kosova je istakao da su ovakvi susreti i druženja među novinarima izuzetno važna, da se među njima mogu razmjenjivati mišljenja i stečena iskustva, te da se u konkretnim slučajevima novinarskom etikom može i pomoći oštećenoj stranci putem Savjeta za štampu Kosova i mnogim drugim institucijama. 
Vehbi Kajtazi novinar dnevnog lista “Koha Ditore“ se u svom izlaganju osvrnuo na izvještavanje o korupciju i antikorupciju u kosovskom društvu. On je izneo par slučajeva korupcije na  visokom nivou koji su izazvali veliku medijsku pažnju na Kosovu.
"Da li želimo jake medije ili medije jakih" bila je tema izlaganja Ibrahima Arslana, član borda Savjeta za štampu Kosova.
Nakon svakog izlaganja bilo i pitanja od strane učesnika koja su uglavnom bila vezana za kršenje ljudskih prava među pripadnicima svih nacionalnih zajednica koje žive na Kosovu. 
Mustafa Balje, novinar RTK programa na bosanskom jeziku je svoje izlaganje posvetio izvještavanju albanskih medija o Bošnjacima Kosova.
Jezik mržnje na internet portalima je tema koju je obradio glavni urednik dnevnog lista "Express" Leonard Kerquki. On se posebno osvrnuo na komentare čitalaca na pojedinim portalima koji unose jezik mržnje i koje je teško kontrolisati.
Nehat Islami direktor Savjeta za štampu Kosova je za naš portal rekao da su debate prilika gdje se može naučiti stil i jezik i može razumjeti puno stvari, ali ako ne poznaje pravila etike taj nikada ne može postati dobar novinar. 
“Ne možeš biti novinar i napisati jedan članak ako se oslanjaš samo na jedan izvor. Moraju se čuti sve strane i te treba reći da  novinar nije sudija. Novinar je osoba koja će prenijeti mišljenja svih strana pa će sami čitaoci doći do zaključka o čemu se zapravo radi. Normalno je da se za podrobnije stvari pitaju sudije i koji ocjenjuju da li je bilo štete npr. 100 hiljada ili 50 hiljada eura ali etička pravila su sasvim jasna. Mora se, ponavljam, dati riječ svim stranama. Mora se odmah objaviti demant druge strane ili treće strane da bi se stvari razjasnile. Mora se objaviti izvinjenja redakcije, jer ne počinje i ne završava se stav u članku njegovim objavljivanjem nego je tu više procesa. Ljudi trebaju da se žale ili da napišu demant jer tako možemo lakše doći do istine, a cilj novinarstva je svakako istina", rekao je Islami. 
Nehat Islami direktor Savjeta za štampu Kosova
"Većina medija na Kosovu kažu da su nezavisni. Za mene je onaj medij nezavisan koji  poštuje pravila etike tj. da nije vezan za interese nijedne političke partije ili grupacije. Znači ne možeš držati stranu niti jednoj opciji jer se tako ne može postati novinarom.
Reći ću nešto korisno i interesantno za novinare, a naročito za one mlađe. Ako jednom ili dvaputa u svojoj karijeri izgubiš obraz onda ćeš uvijek biti 'crna ovca' jer ako ti je obraz čist ti ćeš u svakom  trenutku svakoga moći pogledati u oči.
Što se tiče medija na jezicima manjina reći ću da ih nikad nije bilo dovoljno. Možda ima malo više elektronskih medija ali ih treba biti još više kako bi obuhvatali razna društvena područja. Mislim da mediji na albanskom jeziku trebaju biti otvoreniji i za probleme manjina. Znamo da manjinske zajednice imaju svoj program na državnom RTK-u ali smatram da je to veoma malo“, istakao je Nehat Islami.
Debata je dio projekta Promocija demokratskog društva (DSP) a finansijski je podržan od Švicarske kancelarije za saradnju na Kosovu (SCO-K) a upravlja Kosovska Fondacija za Civilno društvo (KCSF).
Vinetu Ganić