Izborna skupština i prvo zasjedanje Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK)

U povodu osnivanja Svjetskog bošnjačkog kongresa, čelnici ove krovne nacionalne organizacije Bošnjaka svijeta, će posjetiti regionalne centre gdje žive Bošnjaci na Balkanu i na javnim tribinama sa svojim sunarodnicima, zastupnicima bošnjačkih interesa kao i predstavnicima institucija, prodiskutovati o bošnjačkim problemima i prioritetima.

Akademici dr Mustafa-ef Cerić, dr Ferid Muhić, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, kao i Fatmir Bači, Jahja Ferhatović, rektor Mevlud-ef Dudić i mnogi drugi, će u Prizrenu u petak 25. januara održati prvu u nizu tribinu pod nazivom "Svjetski Bošnjački Kongres - zašto i kako?".
Oni će se najprije sastati sa gradonačelnikom, a tribina sa građanima će se održati nakon klanjanja džume-namaza od 13 časova u Domu kulture u Prizrenu.
Istog dana se planira održavanje tribine i u Restelici, koju je prošle godine zadesila tragedija, a potom i posjeta  Dragašu. 
Narednog dana (subota) planirane su tribine u Albaniji i Makedoniji, a tribina sa Bošnjacima pećkog regiona održaće se u nedjelju 27. januara u Vitomirici sa početkom od 13 časova.
Čelnici Svjetskog bošnjačkog Kongresa zatim nastavljaju sa tribinama u  Sandžaku.
Organizatori tribina na Kosovu su Bošnjačka kulturna zajednica za Kosovo i Bošnjački savjet Kosova, uz podršku bošnjačkih političkih i NVO predstavnika sa ovih prostora.
Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu
Isak Meta, predsjedavajući Bošnjačkog savjeta Kosova