Prijedlog za dodjelu priznanja iz oblasti kulture

Predstavljajući moguće dobitnike godišnjih nagrada opštine Prizren za kulturu, omladinu i sport u prethodnoj godini nezaobilazno ime u bošnjačkoj sredini u regionu Prizrena svakako je Alsid Saiti iz Planjana kraj Prizrena, mladi i perspektivni filmski režiser.

Alsid Saiti je rođen 23.02.1988. godine u Prizrenu, a odrastao u selu Planjane gdje je i završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio 2007. godine u Prizrenu, a iste se godine upisuje na Beogradsku Akademiju Umjetnosti, odsjek za film. U junu prošle godine  diplomira ocjenom 10. te  dobija zvanje Diplomirani dramski i audio vizuelni umjetnik - Filmski i TV montažer - režiser. 
Trenutno radi za nekoliko produkcijskih kuća iz Beograda i Sarajeva. Sprema prijemni ispit za nastavak školovanja (master studije) u Berlinu.
Zašto baš taj životni poziv?
Alsid Saiti: Kao dijete sam zamišljao način na koji se stvara film, zapravo volio sam film zbog njegove slobode moći i ljepote. Film je prije svega bio izvor stvaranja vještačkih osjećaja, svijeta u kome gradite ono što se vama dopada. Tu sam nalazio sebe, svoje utočište, nadu, svoje bolje sutra.  
Svoju profesiju sam izučio u filmskoj školi. Pohađao sam časove montaže, a takođe režije i kamere u isto vrijeme. Više naginjem ka montaži. Montaža je ustvari umjetnost režiranja, po meni, jer sve vrijeme dok montirate vi režirate.
Za one koje ne znaju, filmski montažer je stav i način mišljenja, a kao postupak predstavlja završni čin u kome se konačno, dramaturški, estetski i tehnički uobličava svako filmsko ili televizijsko djelo. Montaža kreira "novu stvarnost"  kroz organizaciju i harmonizaciju niza isprekidanosti i nepovezanosti, proisteklih iz procesa režije, davajući konačni smisao i oblik umjetničkom delu  koji se ogleda u stvaranju originalnih kombinacija  slika-kadrova, dijaloga, muzike i šumova.
Utisci sa školovanja?
Alsid Saiti: Odrastanje u Župi i Prizrenu dalo mi je negativnu konotaciju o umjetnosti  jer su nas učili da je umjetnost samo folklor i književnost i sve bi se fokusiralo na tome. Kada sam otisao na fakultet shvatio sam da je totalno pogrešno i drugačije misliti na taj način jer sam  upoznao  film kao novu umjetnost i  usput saznao  da je jako skupa igračka koja zahtjeva neiscrpan rad, mnogo čitanja raznorazne literature, upoznavanja raznih kultura, obicaja i ljudi. Spoznaja svijeta do temelja i razmišljati na stvari koje običan covjek ni ne sluti. Upoznao sam jako puno svjetskih imena iz oblasti kulture, učio od njih, družio se s njima i slušao njihove savjete.
Saiti ističe da su na njegov rad najviše uticali Walter Murch i Andrej Tarkovski, kao najbolji režiseri na Balkanu i svijetu.
Da li ste već radili neke filmove?
Alsid Saiti: Da, imao sam priliku da radim na vise filmskih ostvarenja ili kao režiser, montažer ili asistent režisera ili asistent montažera. 
Recimo da je moj igrani film "Šesto čulo" u trajanju od 58 minuta što smatram mojim velikim uspjehom, zatim TV- serije poput "Jesen stiže dunjo moja", "Gorki plodovi", pa onda 60 epizoda dokumentarnog serijala "Put oko svijeta". Takođe sam radio više dokumentarnih, kratkometražnih diplomskih filmova.
Već duže vremena  radim na projektu historijsko-dokumentarnog filma o Župi, međutim zbog loših finansija sve to ide jako sporo.
Ovaj mladi režiser smatra da je Dokufest jedini filmski festival koji je dokumentarni film dotakao malo ozbiljnije i da je najznačajniji festival na Kosovu a takođe najveći kulturni događaj u gradu.
Kako ocijenjujete 2012. Godinu?
Alis Saiti: Pa jako uspješnu, prije svega nije se desio dugo očekivani smak svijeta znači preživio sam tu historijsku godinu.To je inače godina u kojoj sam radio svoj prvi igrani cjelovečernji film, godina u kojoj sam diplomirao i krenuo novim putevima.
Što se tiče njegovih planova za ovu godinu uglavnom se vežu sa spremanje ispita na master studiju u berlinskoj filmskoj akademiji.