Prijedlog za dodjelu nagrade - Šehida Miftari

Povodom dodjele godišnjih nagrada od strane opštine Prizren, portal info-ks.net nastavlja se predstavljanjem prijedloga bošnjačkih kulturnih stvaraoca.

Šehida Miftari radi kao Viši asistent u timu za zajednice pri Misiji OEBS-a na Kosovu u Regionalnoj kancelariji u Prizrenu od 2000. godine. Trenutno radi na magistarskom radu iz oblasti međunarodne politike i diplomatije na Staffordhire Univerzitetu, Velika Britanija. 
Šehida je i kontakt osoba za pitanja rodne ravnopravnosti ispred OEBS-a u regionu Prizrena. Veoma je angažovana na zastupanju prava žena i omladine. Rezultat tog rada su i mnogi projekti na osnaživanju žena i omladine, promociji povećanog učešća u procesima donošenja odluka na nivou opštine kao i nedavno održana predstava na bosanskom jeziku pod nazivom ’Omnibus Plan B’ koju su izveli bošnjački učenici srednjih škola iz Prizrena pod vođstvom dramaturginje i autora drame ’Plan B’, Marije Čolpe, i profesionalnih glumaca Emira Ćatovića iz Crne Gore i Xhevdeta Dode iz Prizrena. 
Kroz predstavu, mnogim učenicima je data prilika da i van škole budu angažovani i rade na ličnom razvoju kroz umjetnost. Hoće li neko od njih izabrati glumu kao zanimanje, vrijeme će pokazati.  
Predstava ’Omnibus Plan B’ govori o modernoj porodici u kojoj vlada nasilje i iz koje je teško izvući se. Ideja da se odradi ovakva predstava je potekla iz potrebe da se kroz drugačiji oblik aktivnosti, kroz umjetnost angažuju mladi i široj publici dočaraju kako nasilje može uticati na ponašanje u porodici, kakve posljedice može prouzrokovati i na koji način se društvo može nositi sa time. Predstava nije nikoga ostavila ravnodušnim što su pokazale i reakcije publike. 
„Rad sa učenicima srednjih škola je predstavljao pravo zadovoljstvo. Pratiti njihov razvoj, razumijevanje kako se umjetnost može iskoristiti za promociju zdravog društva u kome svi imaju jednaka prava i mogućnosti da donose odluke kao i same teme o kojoj se govorilo tokom pripreme predstave je nešto od neprocjenjive vrijednosti. Predstava je realizovana sa 15-oro učesnika. U međuvremenu, tokom pripreme predstave, sve veći broj učenika se javljao i izrazio želju da učestvuje i bude dio predstave. I danas se javljaju neki od učenika i pitaju kada će se početi sa novom predstavom. Nažalost, zbog ograničenog vremena za pripremu predstave i broja učesnika, nije bilo moguće sve uključiti u ’Omnibus Plan B’. Iskreno se nadam da će se, u budućnosti, pronaći način za razvoj sličnih aktivnosti. I na kraju, sve ovo ne bismo uspjeli bez podrške Odjeljenja za kulturu, Instituta za zaštitu spomenika, predstavnika ’Dokufesta’, zajednice, nastavnika i roditelja koji su doprineli da se ceo projekat odradi na najbolji mogući način.“ 
Profesionalizam tima mentora, znanje ne samo o tehničkim aspektima pripreme predstave već i razumijevanje teme koja je još uvijek tema o kojoj se malo priča doprinjeli su da i sami učenici prije svega razumiju značaj teme a zatim da to prenesu publici. Sa druge strane, predstava je predstavljala priliku za sve učenike da se, u slobodnom vremenu, posvete aktivnostima koje im znače. Nadam se da će i u budućnosti postojati podrška zajednice da se nastavi sa ovom predstavom i da veći broj ljudi dobije priliku da pogleda predstavu.