Konkurs Ministarstva kulture, omladine i sporta

Povodom konkursa Ministarstva kulture, omladine i sporta za grantove mladim preduzetnicima, nevladine organizacije Relax i Sofra organizovale su danas u Prizrenu radionicu o pripremi prijedloga projekata.

Projekat Odjeljenja omladine u okviru Ministarstva kulture, omladine i sporta ima za cilj podršku mladima u osnivanju, unapređenju ili razvoju biznisa putem financiranja za otvaranje novih biznisa. Vrijednost pojedinačnih grantova za mlade preduzetnike širom Kosova je od 2 do 3,5 hiljade eura. 

Na radionici koju su organizovalai nevladine organizacije "Relax" i "Sofra" iz Prizrena, mladi su upoznati sa osnovnim elementima biznis plana, procedurom razvoja biznis ideje, swot analizom i procesom registracije biznisa.

"Cilj ove radionice je da pokrenemo mlade da ne čekaju na posao već da sami stvaraju uslove za zapošljavanje. Namjera nam je da u bliskoj budućnosti, uz pomoć stručnjaka iz određenih oblasti, osnujemo Centar za razvoj karijere kako bi omogućili mladima sticanje znanja i vještina koja će im koristiti u svakodnevnom životu, karijeri i biznisu", izjavio je Samir Mujo, predsjednik NVO Relax, dok je predsjednik NVO "Sofra", Berhil Šasivari istakao da je ova organizacija uvijek spremna da svojim iskustvom iz oblasti biznisa pomogne mladima u izradi biznis plana, mogućnostima registracije i finansijskog poslovanja.

Jedini kriterij koji podnosioci zahtjeva treba da ispunjavaju je starosna dob između 18 i 35 godina, a ministarstvo će podržati kreativne ideje za osnivanje novih biznisa ili proširenje postojećeg, ne starije od dvije godine.
Potvrda obuke ili obrazovanja u oblasti preduzetništva ili sličnoj oblasti u nekom od nadlježnih institucija-organizacija može biti prednost.
Žene, mladi sa ograničenom sposobnošću, mladi manjinskih zajednica, mladi iz ruralnih predijela i druge marginalizovane grupe se posebno ohrabruju da apliciiraju za grantove Ministarstva kulture, omladine i sporta
Posljednji rok za podnošenje zahtjeva je 15. januar, 2013. godine.