Čestitka predsjedniku SBK-a dr. Mustafi Ceriću

U povodu izbora za prvog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa zamjenik ministra dijaspore u Vladi kosova i predsjednik kulturno-informativnog udruženja Bošnjaka Kosova "Selam" Ćerim Bajrami, uputio je pismo čestitke dr. Mustafi Ceriću.

Pismo prenosimo u cjelosti:
U vremenu u kojem su Bošnjacima potrebni hrabriji iskoraci naprijed, Vi i muftija Muamer Zukorlić, uz mnoge druge hrabre ljude, donijeli ste odluku da učinite još jedan institucionalni iskorak na svebošnjačkom povezivanju.
U moje osobno ime, i u ime svih onih ljudi već dvije decenije okupljenih oko Kulturno-informativnog udruženja Bošnjaka Kosova "Selam" i istoimene bošnjačke revije, koji su dali dosadašnji nesebičan doprinos afirmaciji Bošnjaka na Kosovu, čestitam vam na Vašoj odluci da prihvatite ovaj novi izazov.
Mi odavdje s Kosova, kao bošnjačka zajednica u procesu nacionalne afirmacije, najviše osjećamo nedostatak institucionalnih veza i saradnje među Bošnjacima.
Na žalost, iako pozvan, nisam bio u prilici da se odazovem skupštini SBK u Sarajevu - zbog neslobode putovanja u BiH za nas Bošnjake i druge Kosovare sa putnim ispravama naše mlade države. I nekim drugim bošnjačkim aktivistima s Kosova je onemogućeno prisustvo na skupu Svjetskog bošnjačkog kongresa iz istog razloga! 
Neposredno poslije izborne skupštine SBK, bili smo obaviješteni da ste dio Vašeg govora posvetili i tom velikom problemu, kao i nekim drugim našim goručim pitanjima, na što smo Vam zasebno zahvalni.
U nadi da će svi, odnosno većina, našeg naroda prihvatiti Svjetski bošnjački kongres kao potrebnu inistituciju za naš nacionalni boljitak, molim Boga jedinoga da Vama i svima nama pomogne u činjenju dobra. U ime onih Bošnjaka Kosova koji misle slično kao ja, obećavam i našu skromnu podršku u zajedničkoj misiji.
Esselamu alejkum,
Ćerim Bajrami,
predsjednik Kulturno-informativnog udruženja Bošnjaka Kosova "Selam", 
Prizren, Republika Kosovo