Veoma mala pomoć za povratnike

Povratnici iz regiona Gore su zatražili institucionalnu podršku, ali dužnosnici opštine Dragaš kažu da je njihova mogućnost za pružanje pomoći veoma mala.

Izedin Tairovci, mladić iz Zlipotoka iz Kod Dragaša, koji se vratio nedavno iz Austrije izjavio je da do sada niko mu nije ponudio nikakvu pomoć, iako mu je bila obećana.

"U slučaju protjerivanja iz Austrije obećano nam je da ćemo dobiti nešto, u početku po 3 hiljade eura, a kasnije i drugi vid pomoći, ali, od tog vremena niko se nije zainteresirao", rekao je Tairovci.

I Enis Sprotiva, iz Globočica, kaže da od prošlog januara, kada se vratio u zavičaj, nije dobio nikakvu pomoć. Štoviše, kako kaže, i neka pomoć u iznosu od 50 eura, koju je dobijao od Centra za za socijalni rad, sada mu je obustavljena s obrazloženjem da radi kao radnik. Kao ova dvojica i ostali mladi povratnici imaju strah da će liberalizacija viza vratiti sve ove imigrante, koji nisu bili u mogućnosti dobiti status azilanta, piše list "Koha Ditore".

Odgovorni u Kancelariji za integracije i zajednice podvukli su da je povećan broj povratnika, a njihova mogućnost za pružanje pomoći je veoma mala.

Fitim Spahiu, koordinator u Kancelariji za integracije je rekao da se prošle godine ovoj kancelariji prijavilo 40 osoba povratnika, od kojih je većina iz bošnjačko-goranske zajednice. Što se tiče predviđene pomoći za ove osobe, on je rekao da je iz Departamenta za reintegracije, 14 osoba dobilo pomoć u hrani, 3 osobe pomoć za razvoj biznisa, dok za 3 druge osobe izvršena je popravka kuća.

"Socijalna situacija povratnika nije nimalo dobra, te Vlada treba veoma brzo reagovati, koja je i preuzela obavezu da raznim programima pomogne njima kako bis e integrisali u kosovsko društvo", rekao je on.

Uzair Hamza, koordinator za prava zajednica i integracije je rekao da situacija povratnika u ovoj opštini nije nimalo dobra. Štoviše, kako on kaže, zlo leži u činjenici da i Opština nema nikakve mogućnosti da intervenira u vrlo teškim slučajevima, pa je veoma dobrodošla veća angažovanost sa centralnog nivoa.

"Vlada je prošle godine osigurala nekoliko miliona eura za ovu kategoriju, ali od svega ovoga, za povratnike u ovoj opštini izdvojena je zanemarljiva suma.

"Samo nekoliko porodica je dobilo pomoć u hrani i to veoma kasno, dok je trojici drugih izvršen popravak kuća", naglasio je Hamza.