Bošnjačka Kulturna Zajednica Kosova

Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Kosova (BKZ), dostavio je našoj redakciji saopštenje kojeg prenosimo u cjelosti a tiče se ponovljene inicijative o ujedinjenju bošnjačkih stranaka Kosova.

"Član glavnog odbora i donedavni čelnik BKZ-a za Kosovo, prof. Dr. Mehmed Meta, je ponovo danas pozvao sve ovdašnje političke subjekte na jedinstvo i ponudio BKZ Kosova za medijatora tih dogovora.

U otvorenom pismu koje je danas ponovljeno političkim subjektima posredstvom stranice BKZ Kosova na najposjećenijoj socijalnoj mreži – facebook, profesor Meta podsjeća da je još u martu ove godine, Inicijativni odbor Bošnjačke Kulturne Zajednice za Kosovo, uputio apel bosnjačkim političkim partijama na Kosovu sljedeće sadržine:

'Možemo li mi Bošnjaci Kosova da razumijemo svoju realnost na bazi Vaših kontradiktornih analiza, ekspertiza, trivijalnih političkih stavova i konfuznih političkih izjava. Vrlo teško, jer se to kosi sa elementarnom logikom, a i nismo toliko naivni da više vjerujemo Vama a ne svojim očima.
Gospodo političari, sukob među Vama je interesne, a ne koncepcijske i programske prirode. Vi se dijametralno razlikujete, ne što se viđenja naše pozicije i njene perspektive tiče, već zbog nejednake distribucije moći i shodno tome nejednakoj mogućnosti njene zloupotrebe. Nemojte zamarati više ovaj narod, jer Vam više niko ne vjeruje, sem onih koji su sa Vama interesno vezani. Odsustvo međustranačke komunikacije i zajedničkog djelovanja među vodećim bošnjačkim strankama na Kosovu nije samo bježanje od odgovornosti i pljuvanje po obrazu onih koji su za Vas glasali, nego i više od toga, u pitanju je odgovornost prema historiji i prema budućnosti našeg naroda. Teško breme te odgovornosti iz svih drugih razloga, sem nesposobnosti, mi ne bi mogli poneti. A Vi…

Mi iz Bošjačke Kulturne Zajednice stojimo Vam na raspolaganju kao medijatori u međustranačkom približavanju i pomirenju i svoje resurse stavljamo na raspolaganju pri protežiranju nacionalnih projekata'.

Prof. Dr Mehmed Meta je dalje istakao da rukovodeći se principima ekvidistance prema političkim partijama rukovodstvo BKZ-a za Kosovo je formulisalo platformu svoga djelovanja i time duboko ugradilo panbošnjačku ideju kao fundament očuvanja nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta Bošnjaka na Kosovu. Naravno, iskoristio je priliku te kao predsjednik IO BKZ za Kosovo odao zahvalnost svima onoma koji su inicirali i doprinjeli formulisanju njenih programskih načela i organizacionom strukturiranju ove asocijacije, istakavši da posebnu zahvalnost želi odati Sahitu Kandiću, Edini Elezi, Edisu Jonuziju i Adnanu Redžeplaru, koji će rukovoditi aktivnostima BKZ Kosova u narednom periodu.

Ideju je odmah prigrlio jedan broj stručnjaka i intelektualaca. A svakako da je ovaj ponovni poziv nastao iz brojnih bitnih razloga jer je riječ o momentu kada zajednica drastično stagnira po pitanju decentralizacije i stvaranju triju općina sa većinskim bošnjačkim življem. Dakako, aktuelne su ustavne reforme i po pitanju sfera životno važnih za manjinska pitanja, razni međustranački obračuni unutar zajednice, kao i brojne druge nuspojave za čije je rješenje primarni osnov svebošnjačko političko ujedinjenje", stoji na kraju saopštenja.