Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) na Kosovu biće Sahit Kandić iz Peći, njegovi potpredsjednici biće Adnan Redžeplar iz Dragaša i Edis Jonuzi iz Prizrena, dok će se treći potpredsjednik iz Peći izabrati naknadno. Generalni sekretar je Edina Elezi - tako je odlučeno na osnivačkoj skupštini BKZ-a, održanoj u Prizrenu 18. avgusta ove godine.

Fehmija Murati perdvodiće sektor za etnologiju, Bekim Dilji za dijasporu, Ismet Marković, pravnik za obrazovanje.... Formiran je i Savjetodavni odbor od uglednijih Bošnjaka poput akademika Alije Džogovića, prof. dr Mehmeda Mete, prof. dr Muje Dacića, prof. dr Ajke Aljilji, dr Skendera Kandića te Belkize Kasumović. Izabran je Sud časti.

Kako je rečeno na osnivačkoj skupstini - BKZ je koncipirana kao izrazito decentralizirana organizacija gdje se tokom radnih sjednica “modeliranja” organizacije uzimala u obzir regionalna zastupljenost i brojni drugi bitni faktori za adekvatnu zastupljenost zajednice te jaču efektivnost u predstojećem djelovanju. Strukturalno je izgrađena da koincidira sa matičnim ogrankom, ali i u skladu sa ovdašnjom zakonodavnom i strukturalnom koncepcijom.

Kosovski ogranak BKZ-a je svoje ključne prioritete istakao kroz svojih pet resornih odbora; Odbor za Kulturu, etnologiju, sport, dijasporu i prosvjetu, uz obavezu proširenja i na druge bitne sfere za bošnjačku zajednicu na ovim prostorima.

Primarni ciljevi BKZ-a Kosova su očuvanje vjere, kulture i tradicije bošnjačkog naroda, ravnopravna zastupljenost u zapošljavanju, afirmaciji i učešću u svim drugim društvenim sferama. Promoviranju posebnosti i zastupanju interesa te pružanje konkretnog doprinosa na rješavanju svih strateških te akutnih pitanja od značaja za život i interes našeg naroda u Republici Kosovo. Cilj je i poboljšanje integracije i izgradnja potrebnih nacionalnih institucija samostalno i kroz suradnju sa matičnim narodom u drugim regijama, kao i ostvarivanje brojnih drugih prava, sloboda i interesa našeg naroda ovdje na svim lokacijama gdje gravitira.

"Osim konkretnog angažmana na programskim ciljevima organizacije, BKZ se mora urgentno uključit na aktuelnim procesima poput decentralizacije i stvaranju općina Vitomirica, Rečane i Gora, na izgradnji partnerstva i suradnje sa drugim bošnjačkim organizacijama u zemlji i dijaspori, te izgraditi zdrav i nepristrasan odnos sa svim bošnjačkim političkim i drugim reprezentima a sve u korist međubošnjačkog jedinstva i napretka”, izjavio je nakon izbora Sahit Kandić.

Sjedište Bošnajčke kulturne zaejdnice biće u Prizrenu sve dok se ne stvore povoljni uvjeti za regionalna predstavništva, a da glavni ured kasnije bude u Prištini.